пʼятниця, 21 вересня 2018 19:36

Роттердам+ заощадив українцям 40 млрд грн - Кривенко

Роттердам+ заощадив українцям 40 млрд грн - Кривенко
Глава НКРЕКП Оксана Кривенко розповіла про користь Роттердам+. Фото: Главком

Формула Роттердам+ стримує зростання тарифів для населення та промисловості. Економія складає до 40 млрд. Про це заявила голова НКРЕКП Оксана Кривенко в рамках комітетських слухань у Верховній Раді "100 днів роботи оновленої НКРЕКП. Чи стала комісія більш професійна та незалежна".

Голова НКРЕКП відкинула всі обвинувачення у нібито збитках компаній, що працюють на електроенергії, від поточних тарифів.

"Я вважаю, навпаки. Економія коштів з кишень українців склала би до 40 мільярдів гривень за рахунок того, що ми таким підходом, комісія, обмежимо неконтрольоване зростання тарифів на електричну енергію", - зазначила вона.

Оксана Кривенко ще раз підкреслила, що встановлення граничної ціни вугілля у тарифі на єлектроєнергію стримує їх зростання, а не навпаки.

"Я вважаю, що такий формульний підхід обмежує зростання тарифів на електричну енергію для побутових споживачів, для непобутових споживачів, і взагалі це ринковий і правильний механізм, який підтверджений експертами європейськими і нашими внутрішніми інститутами", - підкреслила вона.

Нагадаємо, Європейська асоціація вугілля та лігніту EURACOAL оприлюднила звіт за методикою визначення прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії в Україні. Європейські експерти визнали формулу Роттердам + обґрунтованим підходом.

Формула "Роттердам +" була введена Постановою НКРЕКП №289 від 03.03.2017 року "Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії". Згідно даної постанови в ціну електроенергії закладалася вартість вугілля, виходячи з котирувань індексу API2 європейського хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен).

23 серпня Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) скасувала формулу "Роттердам +" в зв'язку з початком дії нового ринку електричної енергії.

Зараз ви читаєте новину «Роттердам+ заощадив українцям 40 млрд грн - Кривенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути