Ексклюзиви
середа, 23 січня 2019 09:56

Кожне нове - це забуте старе: українці платять за газ нормами 1996 року

Кожне нове  - це забуте старе: українці платять за газ нормами 1996 року
Українців шокували нові платіжки. Фото: pershij.com.ua

Українці, які не мають газових лічильників, в січні 2019 року одержали в три рази більше платіжки, ніж за попередні періоди.

Така ситуація склалася ерез відсутність нових норм по споживанню газу, повідомляє ТСН.

Рахунки зі збільшеними нормами споживання газу надіслали після того, як Верховний суд скасував постанову Кабміну від 2016 року. З тих пір і до листопада 2018 року на одну людину передбачалося трохи більше 3 кубів на місяць. Тепер стало чинним рішення уряду ще від 1996 року, за яким норма понад 9 кубів.

"Основна проблема в тому, що Міненерго, ще з літа не затвердив норми. Сьогодні люди стають перед складним вибором: платити за старими нормами чи чекати чогось. На сьогодні ситуація така, що діють старі завищені норми", - пояснив заступник начальника департаменту по енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексій Хабатюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боржників за опалення не пускають за кордон і арештовують майно

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості заявили, що з кінця літа і до цього дня є тільки робоча група, перше засідання якої має відбутися лише сьогодні.

В "Нафтогазі" рекомендують скаржитися в Нацкомісії з регулювання енергетики та дзвонити на гарячу урядову лінію.

"Це якісь домовленості між Міненерго та облгазами", - вважають там.

Юристи ж вважають, що платити за рахунками не можна, а після схвалення нових норм надлишок повинен бути перерахований споживачеві. Але щоб запобігти таким ситуаціям у майбутньому, радять просто встановлювати лічильники.

"Кожен абонент має право на встановлення безкоштовного лічильника. Для цього потрібно звернутися із заявою до постачальника газу, і, відповідно до закону про звернення громадян, йому повинні встановити такий лічильник", - пояснив юрист Лаврентій Царук.

В Україні за 2 роки газ подорожчав на 89%. Вугілля - на 133%.

"Зростання вартості електроенергії зумовлене подорожчанням вугілля та газу. Серед факторів, що впливають на вартість електроенергії, також інфляція та зростання заробітної плати у секторі енергетики", - розповів міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

Зараз ви читаєте новину «Кожне нове - це забуте старе: українці платять за газ нормами 1996 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути