понеділок, 19 липня 2021 14:58

Комуналка, кредити й штрафи: різко зросли борги українців

Кількість боргів українців зросла на 15%. За перші пів року кількість боргів у Єдиному реєстрі боржників збільшилася на 700 тис. грн.

Автор: Олена Луценко
  Найбільші суми люди заборгували за комунальні послуги
Найбільші суми люди заборгували за комунальні послуги

Найбільше люди заборгували за кредитами, оплатою комунальних послуг і оплатою штрафів, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот.

Борги за кредитами фізосіб і перед компаніями зросли на 20,4%. Заборгованість з оплати комунальних послуг збільшилася на 21,2%. Борги за штрафами за адміністративними правопорушеннями - на 19,6%.

"Найбільші категорії за кількісним показником: стягнення коштів на користь держави — 1 510 788 боргів, заборгованість перед банками, компаніями та організаціями — 1 439 106 боргів, а також штрафи за порушення ПДД — 1 237 339 боргів," — ідеться в аналізі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За несплату штрафів і комуналки рахунки боржників блокуватимуть - Мін'юст

Станом на липень у Єдиному реєстрі боржників зафіксовано 5 849 009 боргів. Якщо людина опинилася в цьому реєстрі, їй можуть заборонити виїзд із країни, заблокувати її кошти на рахунках у банках і заборонити відкривати нові рахунки. Заборона на продаж і купівлю авто й нерухомості також входять до обмежень.

14 липня почав діяти закон про колекторів.

Документ має захистити боржників від дій недобросовісних колекторів. Запроваджує чіткі правила поведінки під час урегулювання проблемної заборгованості. Банки й фінансові установи мають повідомляти клієнтів про залучення колекторської компанії або відступлення права вимоги боргу новому кредитору. Укладати договори можна з фірмами, включеними до реєстру Нацбанку.

Зараз ви читаєте новину «Комуналка, кредити й штрафи: різко зросли борги українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути