понеділок, 12 червня 2017 14:03

Каструля літнього супу подорожчала на 10 грн - експерт

Каструля окрошки подорожчала на 10 грн за рік. Причина подорожчання холодної страви - збільшення цін на овочі, картоплю й кефір.

Про це розповів аналітик Української аграрної конфедерації Дмитро Дейна, пише "Сегодня".

"За рік окрошка зросла в ціні на 18,33 процента. Трилітрова каструля, яка в 2016 році обходилася трохи більш ніж в 50 гривень, зараз коштує майже 60. Подорожчання позначилося на овочах: огірках, картоплі і кропі. Це пов'язано з невеликими обсягами торішнього врожаю і його якістю. Також за рік відчутно подорожчали і молокопродукти, що входять до складу окрошки - сметана та кефір. Причини - складна ситуація в тваринництві, скорочення держпідтримки галузі, зниження виробництва молочної продукції у країні і зростання світових цін", - каже Дейна.

  Трилітрова каструля, яка в 2016 році обходилася трохи більше ніж в 50 гривень, зараз коштує майже 60. Інфографіка: segodnya.ua
Трилітрова каструля, яка в 2016 році обходилася трохи більше ніж в 50 гривень, зараз коштує майже 60. Інфографіка: segodnya.ua

Незначно подорожчала курятина. Ціни на яйця, навпаки, впали на 20,5%. Вартість інших складових страви залишилася відносно стабільна, коливаючись у межах 3%.

За словами експерта, найближчим часом варто очікувати зниження вартості приготування холодного супу за рахунок падіння цін на овочі через сезонне зростання їх пропозиції на ринках. Але очікують повільне здорожчання молочих продуктів та яєць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни за місяць: найбільше подорожчали фрукти й овочі

За оцінкою директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, десяток яєць може здорожчати до липня на 2-3 грн, що збільшить вартість 3 л окрошки на 1-1,2 грн. Зате подешевшали втричі огірки, картопля та інші зелені інгредієнти, що зменшить вартість страви приблизно на 10 грн.

На 43% у травні підняли ціни на овочі борщового набору – капусту, картоплю, моркву, буряк та цибулю. Це зростання типове через фактор сезонності. Несприятливі погодні умови в травні також сприяли зростанню цін на овочі і фрукти.

Зараз ви читаєте новину «Каструля літнього супу подорожчала на 10 грн - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути