Ексклюзиви
неділя, 26 січня 2020 14:55

Другий хліб: картопля за рік здорожчала на половину

Другий хліб: картопля за рік здорожчала на половину
Найбільше картопля дорожчала в пік сезону – серпні а вересні

У 2019 році споживчі ціни на більшість соціально значущих продовольчих товарів зросли. Такого висновку дійшли аналітики Економічного дискусійного клубу.

Згідно із повідомленням, із переліку, що включає 23 види соціально важливих продуктів харчування, споживчі ціни зросли на 14 позицій, а знизились на 9 позицій. Про це пише "Куркуль".

Так, крупи гречані зросли в ціні на 70% (+11,44 грн на кг), що обумовлено суттєвим зниженням пропозиції на ринку зерна гречки (на 40% менше, ніж МР). Інші продукти переробки зерна, рис та борошно, незначно подешевшали — на 3,9% та 1,1%.

"‎Хліб із борошна пшеничного І ґатунку подорожчав на 12%, хліб житньо-пшеничний — на 13,6%, тобто буханець соціального хліба за рік додав у ціні близько 2,5 грн. Макаронні вироби також подорожчали на 5,6%"‎, — йдеться в звіті.

Повідомляється також, що картопля зросла на 69,2%, (на 5,53 грн/кг), а ціни на яйця знизилась — на 14,2% (на 3,49 грн/дес).

"Темпи цінового зростання на молочні продукти у 2019 р.склали 6,7%− 9,6%. При цьому, масло вершкове виявилося абсолютним рекордсменом цінового зростання у 2019 р. — вартість 1 кг цього продукту за рік підвищилася більш ніж на 18 грн "‎, — говорять аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали ягоду, яка найбільше здорожчала в січні

У межах 3% зросли ціни на м'ясо (свинина, яловичина, птиця) та 6,5% на ковбаси варені, а ціни на сало,навпаки, знизилися на 0,6%. Ціни на цукор зазнали у 2019 р. незначного приросту — на 1,5% (+21 коп. на кг). Загалом вартість набору із 23 соціально значущих продовольчих товарів у 2019 р. зросла на 0,4% (майже на 4 грн).

Зараз ви читаєте новину «Другий хліб: картопля за рік здорожчала на половину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути