пʼятниця, 05 січня 2018 11:03

Яких спеціалістів не вистачає на ринку праці

Яких спеціалістів не вистачає на ринку праці
Сьогодні у сфері деяких робітничих професій платять більше, ніж отримують спеціалісти з вищою освітою. Фото: studio52.tv

Міносвіти зобов'язане підвищувати статус професійної освіти у суспільстві.

"Це – стратегічне завдання. Адже ринок праці потребує робітничих кадрів. Серед затребуваних професій – зварювальники, токарі, столярі, інженери, кухарі та офіціанти", - заявив заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей, пише finance.ua.

Фахівці заперечили думку, що на робітничих спеціальностях мало платять.

"Сьогодні у сфері деяких робітничих професій платять більше, ніж отримують спеціалісти з вищою освітою. До прикладу, у столиці токар шостого розряду може мати в місяць до 25 тисяч гривень. Водії, у залежності від категорії, – 10 тисяч. Середня зарплата на великих підприємствах складає 15 тисяч гривень", – каже заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медичні професії перейменують вже наступного року

Ринок праці потребує нових підходів у навчанні.

"Освіта не встигає за змінами на ринку праці. Студентам не вистачає практичних навичок. У країнах ЄС студенти щомісяця, окрім 30 годин навчання у вузі, мають стільки ж відпрацювати на підприємстві. Зараз у вузах України популярна спеціальність "Менеджер готельно-ресторанного бізнесу". Однак студенти не мають практики, не знають, як сервірувати стіл чи складати серветки. Тому вони нецікаві для роботодавців", – додає він.

Держстат визначив найвисокооплачуваніші професії в Україні. Найвищий рівень заробітної плати у громадян, що працюють у сфері авіаційного транспорту, - в середньому 29 610 грн. На 2-му місці за рівнем зарплат фінансисти і страховики - 12 521 грн. Замикають топ-трійку працівники телекомунікаційної сфери - 11 557 грн.

Зараз ви читаєте новину «Яких спеціалістів не вистачає на ринку праці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути