Ексклюзиви
середа, 27 грудня 2017 14:44

Як мінімум, третина збиткових підприємств декларують збитковість, щоб не платити податки – Бамбізов

Як мінімум, третина збиткових підприємств декларують збитковість, щоб не платити податки – Бамбізов
"Часто суми позик від засновників значно перевищують суми інвестицій, зроблених тими ж засновниками", - пише начальник Офісу великих платників податків Євген Бамбізов. Фото: sfs.gov.ua

На сьогодні в Україні декларує збитки 671 великий платник, причому основною причиною такого декларування є перенесення збитків минулих періодів, повідомив у своєму блозі начальник Офісу великих платників податків Євген Бамбізов.

За його словами, ці збитки виникли за рахунок від'ємного значення курсових різниць, причому, 30% від таких збитків минулих періодів (195 млрд грн по 138 СГ) сформовано за рахунок кредитів та позик, отриманих у пов'язаних осіб-нерезидентів.

За популярністю позик у нерезидентів стоїть схема мінімізації податку на прибуток, стверджує податківець.

"Доволі часто суми позик від засновників значно перевищують суми інвестицій, зроблених тими ж засновниками, хоча податковим законодавством України не передбачено нарахування курсових різниць та відсотків на кошти, отримані в якості інвестицій, - пише Бамбізов. - Згодом сума таких позик не повертається, зате нараховуються відсотки, що разом з курсовими різницями призводить до постійного збільшення валових витрат і свідомо збиткової діяльності протягом тривалого часу. Усе це відбувається в межах законодавства, але спрямовано на ухилення від сплати податків".

На думку Бамбізова, вирішити проблему можна було б, якби НБУ посилив контроль над сплатою українськими підприємствами боргів нерезидентам, оскільки застосування таких схем не лише зменшує надходження до бюджету, але й виводить гроші з країни.

Зараз ви читаєте новину «Як мінімум, третина збиткових підприємств декларують збитковість, щоб не платити податки – Бамбізов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути