Ексклюзиви
середа, 22 травня 2019 18:27

Кабмін прийняв рішення про відокремлення газотранспортної системи

Кабмін прийняв рішення про відокремлення газотранспортної системи
Кабмін ухвалив рішення про відокремлення ГТС. Фото: Укртрансгаз

Кабмін затвердив рішення про відокремлення газотранспортної системи України за моделлю ownership unbundling (OU).

"Ми вітаємо сьогоднішнє рішення уряду ухвалити зміни до постанови КМУ №496 щодо реалізації моделі "анбандлінгу", запропонованої на засіданні Координаційної ради 16 травня 2019 року. Модель базується на принципі власності (OU), передбачає подачу заявки на сертифікацію, підписання транзитної угоди і отримання майна, необхідного для здійснення транспортування газу компанією ВАТ "МГУ", - повідомила прес-служба держкомпанії "Магістральні газопроводи України".

Така модель не потребує додаткових законодавчих змін. Не буде потрібне ухвалення закону про концесію, як це було б необхідно для імплементації моделі ISO (Independent System Operator).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія збільшила транзит газу через Україну

Це рішення дає можливість почати виконувати зовнішні зобов'язання України перед ЄС та зобов'язання щодо створення лібералізованого ринку природного газу перед кінцевими споживачами, промисловістю та учасниками ринку.

"Хочемо окремо зазначити, успішна реалізація постанови і проекту "анбандлінгу" в цілому залежить від тісної співпраці з НАК Нафтогаз задля створення незалежного оператора ГТС до 1 січня 2020", - повідомили у держкомпанії.

Газпром може перервати транзиту газу через Україну в січні 2020 року, коли закінчиться термін дії чинного контракту. З огляду на це Укртрансгаз провів нараду диспетчерів.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін прийняв рішення про відокремлення газотранспортної системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути