понеділок, 12 лютого 2018 13:23

Історія про те, що влада залізла в кишені громадян через формулу "Роттердам" - брехня і маніпуляція - блогер

Історія про те, що влада залізла в кишені громадян через формулу "Роттердам" - брехня і маніпуляція - блогер
За словами блогера Mason Lemberg складова "Роттердаму+" становить максимум 9 копійок в тарифі українців.

Дискусії та критика методики розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (формули "Роттердам+") разом із "блокадою Донбасу" є диверсією з метою підриву енергетичної безпеки України. А історія про те, що влада залізла в кишені громадян, ввівши формулу "Роттердам", є відвертою брехнею і маніпуляцією. Про це пише блогер Mason Lemberg.

Блогер зазначає, що метою Постанови НКРЕКП, що затвердила формулу "Роттердам+", є розрахунок прогнозованої оптової ринкової ціни електроенергії. Однак прогнозована ціна та фактична вартість закупівлі вугілля є різними речами. "Тлумачити формулу обчислення прогнозованої вартості і видавати цю вартість як факт – це неправильно по суті з точки зору основ економіки. На практиці ми маємо маніпуляції щодо формули "Роттердам+". Бо з одної сторони, Постанова НКРЕКП діє, і по ній обраховується прогнозована вартість. А з іншої сторони, прогнозована вартість – це не є фактична вартість закупівлі вугілля", - пише він.

Таким чином, для отримання реальних висновків щодо даного питання необхідно аналізувати фактичні складові собівартості. "На жаль, ніхто з експертів, звісно ж, не аналізував фактичні складові собівартості електроенергії, вони оперують тільки прогнозною ціною, а про існування різниці між планом і фактом схоже не здогадуються".

За словами блогера, простий розрахунок основних складових собівартості електроенергії, враховуючи обсяг електроенергії виробленої саме ТЕС та інші чинники, можна говорити, що "Роттердам+" мінімально впливає на тариф. "Складова "Роттердаму+" становить максимум (дуже великий максимум) 9 копійок в тарифі. Реально, зважаючи, що на виробництво електроенергії на ТЕС крім вугілля витрачається ще й мазут, газ, що в собівартості враховується ще й зарплата, амортизація, інвестиційна складова, я припускаю, що мова йде про 4-5 копійок", - підкреслив Mason Lemberg.

"Тобто, історія про те, що влада залізла в кишені громадян, ввівши формулу "Роттердам", є відвертою брехнею і маніпуляцією".

Нагадаємо, у березні 2016 року, на виконання Угоди про Асоціацію України з ЄС, НКРЕКП затвердила формульну методику розрахунку оптової ціни електроенергії, в якій ціна на енергетичне вугілля визначається на основі європейського індексу API2 (порт Роттердам). За словами Голови НКРЕКП Дмитра Вовка, тарифи на електроенергію для населення в Україні нижчі за європейські в 6 разів.

Як передавали ЗМІ, за даними члена наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, ціна вугілля мінімально впливає на суму комунального рахунку українців. За його даними, навіть збільшення ціни на вугілля у 2 рази призведе до зростання суми комунального рахунку лише на 2%.

Зараз ви читаєте новину «Історія про те, що влада залізла в кишені громадян через формулу "Роттердам" - брехня і маніпуляція - блогер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути