Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2018 11:24

Інвестиції в альтернативну енергетику залежать від прийняття закону про зелені аукціони - нардеп

Інвестиції в альтернативну енергетику залежать від прийняття закону про зелені аукціони - нардеп
Нардеп Артур Мартовицький каже, що прийнятт законопроекту про "зелені аукціони" гарантує Україні виконання зобов'язань в рамках домовленостей з Європейським Енергетичним Співтовариством. Фото: Politeka

Україна взяла на себе зобов'язання забезпечити вироблення електроенергії з відновлюваних джерел на рівні 12% до 2025 року і 25% до 2035 року. Для цього необхідні зміни в законодавстві - прийняття закону про "зелені аукціони". Таку думку висловив народний депутат Артур Мартовицький.

"Ми впевнені, що є висока зацікавленість в проекті закону №8449, всього було 8 законопроектів, а на розгляд парламенту йде один, який затверджений комітетом, і він в четвер 20 грудня стоїть першим на розгляді у Верховній Раді", - зазначив Артур Мартовицький.

За його словами, законопроект про "зелені аукціони" необхідно прийняти в першому читанні в четвер 20 грудня, а в січні розглянути поправки за скороченою процедурою і прийняти проект закону в цілому. Це гарантує Україні виконання зобов'язань в рамках домовленостей з Європейським Енергетичним Співтовариством.

"Проект закону, який у нас є, він повинен працювати для споживача, для громадян України, погоджуючи вартість одиниці електроенергії, і дати можливість виробникам залучати інвестиції, працювати. Ми завжди спираємося на наші обіцянки МВФ, але в даному випадку нам потрібно пам'ятати про обіцянку європейському Енергоспівтовариству, а це - збільшення вироблення електроенергії з поновлюваних джерел до 12% до 2025 року і до 25% до 2035 року. Це те, над чим потрібно працювати, і перший крок - прийняття цього законопроекту", - підкреслив Артур Мартовицький.

Як раніше повідомлялося, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на засіданні 4 грудня проголосував за внесення на розгляд парламенту законопроекту №8449. Даним законопроектом передбачено впровадження "зелених" аукціонів з 1 січня 2020 року (після запуску нового ринку електроенергії), а пілотні аукціони відбудуться вже в 2019 році. Комітет також ухвалив рішення про зниження зелених тарифів з 2020 року для сонячних електростанцій на 25%, для вітрових станцій на 10%, щоб зменшити витрати споживачів на покупку.

Зараз ви читаєте новину «Інвестиції в альтернативну енергетику залежать від прийняття закону про зелені аукціони - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути