четвер, 17 жовтня 2019 17:02

Імпорт електроенергії з Росії та Білорусі підриває стосунки з ЄС – економіст

Імпорт електроенергії з Росії та Білорусі підриває стосунки з ЄС – економіст
Економічний експерт Борис Кушнірук: "Україна і Євросоюз мають синхронізувати енергосистеми до 2023 року"

Україна зобов'язалась до 2023 року синхронізувати енергосистему з ЄС, проте відкриття імпорту електроенергії з РФ чи Білорусі не дозволить це виконати, що підірве наші стосунки з Європою.

Про це заявив економічний експерт Борис Кушнірук в інтерв'ю журналісту, коментуючи схвалення профільним парламентським комітетом законопроекту Андрія Геруса, яким скасовується можливість імпортувати електроенергію з Росії, але залишається з Білорусі.

"Згідно з угодами, підписаними з Євросоюзом, ми маємо синхронізувати наші енергосистеми до 2023 року. А це означає, що, умовно кажучи, ми повинні діяти взагалі один рік в системі автономно. А якщо ми будемо в цей момент збільшувати споживання електроенергії з Росії, то відповідно ми просто не зможемо це забезпечити. Тобто, ми ще й підриваємо ту систему стосунків з Євросоюзом в питаннях енергетичної безпеки, яка формувалася не один рік", - сказав Кушнірук.

"Все це робиться лише для того, щоб забезпечити пана Коломойського дешевою електроенергією. Очевидно, що це дуже погана історія, але вона цілком вкладається в той концепт української влади, який можна було б назвати "Коломойський понад усе", де інтереси Коломойського є головними понад те, в якій мірі це відповідає довгостроковим інтересам України", - наголосив Кушнірук.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в якому глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами.

За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

1 жовтня була здійснена перша поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВТ. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським. Низка енергроекспертів розцінили початок імпорту електроенергії з РФ як загрозу енергонезалежності України та майбутній інструмент тиску з боку Кремля на українську владу. На засіданні Комітету ВР з питань енергетики та ЖКП 16 жовтня було схвалено законопроект Андрія Геруса "Про внесення зміни до Закону України "Про ринок електричної енергії" (№2236-2), яким пропонується скасувати можливість імпорту електроенергії з РФ, але залишити з Білорусі. На думку народного депутата України, член цього комітету Михайла Бондаря законопроект Геруса знищує ринок електроенергії та повертає енергетику до ручного управляння, що призведе до зриву євроінтеграції України і посилення енергозалежності від Росії.

Зараз ви читаєте новину «Імпорт електроенергії з Росії та Білорусі підриває стосунки з ЄС – економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути