Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2018 14:10

Гройсман має намір підвищити енергонезалежність країни за рахунок пріоритету українського вугілля

Гройсман має намір підвищити енергонезалежність країни за рахунок пріоритету українського вугілля
Кабмін хоче ввести в дію пріоритетне спалювання українського вугілля газової марки на теплоелектростанціях. Фото: ТСН

Кабінет міністрів України планує ввести в дію пріоритетне спалювання українського вугілля газової марки на теплоелектростанціях, що дасть можливість знизити споживання імпортного антрациту і посилить енергетичну незалежність країни.

Про це йдеться в розпорядженні уряду, текст якого має у своєму розпорядженні видання "Наші Гроші".

Як повідомляється, проект розпорядження Кабміну розробило Міністерство енергетики. У пояснювальній записці до документу зазначено, що через окупацію Донбасу виник дефіцит енергетичного вугілля на рівні 5 млн тонн на рік. Це змусило країну закуповувати більш дороге імпортне вугілля. За даними Міненерго, в Україну було завезено 1,4 млн тонн вугілля марок А (антрацит) і Т (пісне) з ПАР і США на загальну суму 3,7 млрд грн, що майже дорівнює рівню держпідтримки шахт за останні два роки - 2,9 млрд грн.

Міненерго зазначає, що пріоритетне спалювання вугілля вітчизняних шахт допоможе Україні заощадити 900 млн грн, буде сприяти зниженню залежності від Росії (на яку припадає 80% імпорту) і зміцненню національної валюти через зниження обсягів виведення валюти з країни.

Зараз проект розпорядження уряду знаходиться на узгодженні членів уряду і передбачає також наказ ДП "Енергоринок" розробити заданий графік навантаження з урахуванням пріоритетності роботи блоків ТЕС на українському вугіллі.

Раніше прем'єр міністр України Володимир Гройсман заявляв, що Україна повинна нарощувати видобуток власного вугілля і пріоритетно його використовувати, щоб скоротити залежність імпортного антрациту.

"Українське вугілля марки А сьогодні знаходиться на українському Донбасі під окупацією. І ми повинні зробити все для того, щоб відмовитися від антрациту і нарощувати видобуток вугілля марки Г" - підкреслював прем'єр.

На думку Гройсмана, пріоритет українського вугілля на ТЕС принесе в галузь інвестиції, що дозволить збільшувати видобуток власного вугілля.

Зараз ви читаєте новину «Гройсман має намір підвищити енергонезалежність країни за рахунок пріоритету українського вугілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути