вівторок, 31 жовтня 2017 12:35

Максим Мартинюк розповів як буде розвиватися і якою він бачить аграрну галузь в майбутньому

Максим Мартинюк розповів як буде розвиватися і якою він бачить аграрну галузь в майбутньому
Своїм баченням напрямів і трендів розвитку аграрного сектора України з урахуванням останніх наукових і цивілізаційних досягнень поділився Максим Мартинюк - заступник міністра агрополітики

У найближчому майбутньому ви вже не побачите працьовитого фермера, який вранці власноруч обробляє поле, щоб продати свою екологічно чисту продукцію. Ця картинка із сільського життя залишиться в минулому, вважає перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк, який впевнений в неминучості впливу глобального технічного прогресу на формат сільського господарства.

Мартинюк поділився своїми думками з питань нинішнього та майбутнього стану українського аграрного сектору. Він запропонував ознайомитись з процесом змін, які відбуваються у сфері сільського господарства, яке дуже швидко втрачає статус захисника традицій і набуває незвичних для нас форм господарства майбутнього.

Аналізуючи новітні тенденції розвитку аграрної сфери у світі, Мартинюк відокремив кілька пріоритетних напрямків, які створять новий формат сільського господарства на найближчі 50 років. До інноваційних тенденцій в агросфері відносяться вертикальні ферми, роботизація, урбанізація та біоінженерія.

Шевченківські "широкополі лани" надовго залишаться у нашій пам'яті, а у житті на зміну їм прийдуть вертикальні ферми у вигляді ярусів рослин, які не тільки йдуть вгору до неба, а й вниз під землю. Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства бачить у цій трансформації безперечні переваги: чистий екологічний продукт, висока швидкість визрівання, максимальне використання енергії сонця та вітру, мінімальна потреба у воді, переробка вуглекислого газу. Якщо кількість таких виробництв сільгосппродукції буде зростати, ціна її буде знижуватись. Найцікавіше те, що "кращий у світі чорнозем" перетвориться на неприбутковий об'єкт для капіталовкладень.

Сьогодні роботи є не тільки в нашій уяві, а й в реальному житті. Мартинюк нагадав, що ми вже маємо початковий рівень роботизації у вигляді дистанційно керованої техніки, безпілотних мультикоптерів, цифрових даталоггерів для аналізу масивів даних про фактори, які впливають на урожай. Роботизація агровиробництва безумовно призведе до двох головних наслідків: підвищення ефективності у виробництві сільгосппродукції і виключення людини з процесу. Для компенсування втрат людини існуватиме базовий дохід, який виплачуватимуть у вигляді податків роботодавці роботів.

Стосовно урбанізації Мартинюк вважає, що цей процес є наслідком наведених вище двох трендів. Вертикальні ферми дадуть можливість виробляти сільгосппродукцію де завгодно, роботизація знизить потреби у трудових ресурсах, а сільські території за виглядом наблизяться до міста.

Щодо біоінженерії, то вона має посилити вплив ГМО на склад та якість продуктів. Натуральні продукти без ГМО стануть привілеєм для обраних членів суспільства з наповненим гаманцем. Походження і спосіб виробництва натурального продукту визначатимуть соціальний статус їхнього споживача.

На думку заступника міністра агрополітики, Україна вже у процесі такої трансформації сільського господарства. Головне, каже він, не ігнорувати досягнення прогресу, а "зберегти за собою унікальну нішу на світовому ринку продовольства".

Зараз ви читаєте новину «Максим Мартинюк розповів як буде розвиватися і якою він бачить аграрну галузь в майбутньому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути