субота, 03 березня 2018 15:01

Газ в підземних сховищах не вирішує проблему дефіциту - директор Нафтогазу

Газ в підземних сховищах не вирішує проблему дефіциту - директор Нафтогазу

Україна має великі запаси природного газу в підземних сховищах (понад 10 млрд куб. М). А проблема заповнення дефіциту газу в газотранспортній системі, що виник з вини російського Газпрому, викликана лише тим, що ці сховища мають обмежену пропускну здатність з видачі газу в ГТС. Про це в ефірі одного з національних телеканалів заявив головний комерційний директор Нафтогазу України Юрій Вітренко.

- Зараз в наших сховищах понад 10 млрд куб. м. У нас взагалі немає проблеми з газом в сховищах. Проблема, яка у нас є, - це скільки ми можемо підняти газу на добу. Це вузьке місце. Ми спокійно пройшли б березень, навіть якщо зараз у нас залишалося б в сховищах 6 млрд куб. м, - запевнив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко заявив про стабілізацію ситуації з газопостачанням в Україні

За словами Вітренка, зробити таку систему підземних сховищ, коли в будь-який момент, при будь-якій погоді завжди можна відібрати скільки завгодно газу, - дуже дорога інвестиція.

Він нагадав, що від Газпрому очікувалися поставки газу на березень в обсязі 500 млн куб. м.

Нагадаємо, після того, як Газпром програв судову тяжбу з Нафтогазом в Стокгольмському арбітражі, згідно з рішенням якого він повинен виплатити української компанії $ 2,56 млрд, російська компанія спочатку погодилася поставити в березні в Україні 0,5 млрд куб.м газу за цінами, які визначив арбітраж, однак потім різко відмовилася виконати свої контрактні зобов'язання і знизила тиск газу на вході в українську ГТС на східному кордоні до критичного рівня 50,6 кг на кв.см.

У Нафтогазі повідомили, що такі дії Газпрому є невиконанням рішення суду і саме вони привели до виникнення дефіциту газу в ГТС. Для його подолання Кабмін ввів обмеження по споживанню газу всередині країни, а Нафтогаз в терміновому порядку купив у польській компанії PGNiG 60 млн куб.м блакитного палива.

Зараз ви читаєте новину «Газ в підземних сховищах не вирішує проблему дефіциту - директор Нафтогазу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути