четвер, 29 червня 2017 15:42

Фірташ блокує переведення виробництва добрив із російського газу на українське вугілля

Фірташ блокує переведення виробництва добрив із російського газу на українське вугілля
За словами Віктора Полозова, Україна має потенціал з будівництва заводів для виробництва синтез-газу з вугілля

Монополія Дмитра Фірташа у виробництві мінеральних добрив перешкоджає реалізації проекту з будівництва заводів для виробництва синтез-газу з вугілля, що може дозволити скоротити витрати на сировину і електроенергію при виробництві добрив в кілька разів.

"Україна має всі можливості і потенціал з будівництва заводів для виробництва синтез-газу з вугілля, що може дозволити скоротити витрати на сировину при виробництві добрив і електроенергію в два рази, і в три, і в півтора - все залежить від вартості російського газу в Україні, а також і від вартості самого вугілля: як його видобувають, тобто від способу видобутку, якості вугільної сировини. Є можливості з такого вугілля робити і добрива, і направляти його на виробництво електроенергії, і отримувати з нього метанол. Сьогодні у світі багато існує технологій", - розповів виданню Hubs колишній заступник директора УГП "Укртрансхімаміак", керівник "Укрхімтехнології" Віктор Полозов.

За його словами, реалізації цієї ідеї перешкоджали спочатку - низька ціна на російський газ, сьогодні - монополія на ринку міндобрив.

"Коли газ був дешевий, нікому це не було цікаво. По-перше, сьогодні існує монополія (Дмитра) Фірташа у виробництві мінеральних добрив, від чого аграрії так і занепокоїлися цією проблематикою. А монополія - ​​це завжди погано. Якщо говорити про технічну частину, то запуск одного заводу коштує орієнтовно 600-700 млн доларів: це інфраструктура і так далі. Є такі ідеї про державне і приватне партнерство. У такому випадку це можливо втілити в життя і залучати серйозних інвесторів до подібних проектів", - зазначив Полозов, додавши, що на запуск нового підприємства може піти до трьох років.

"У свою чергу наші шахти здатні забезпечувати сировиною такі об'єкти в достатніх обсягах, - продовжив експерт. - При сьогоднішніх цінах на природний російський газ - це хороша ідея. По-друге, мова йде про соціальну спрямованість: будуть задіяні наші вугільники. У нас є потенціал виробляти 4 млн тонн аміаку. І все з природного газу, а Китай сьогодні виробляє 75 млн тонн аміаку. Хоча ще років 15 назад Китай імпортував аміак, в тому числі з України. При цьому 75% з цих 75 млн тонн аміаку КНР виробляє з вугілля".

Раніше вітчизняні аграрії стали все частіше заявляти про необхідність будівництва в Україні заводів з виробництва синтез-газу з вугілля, оскільки це нібито зможе скоротити витрати на сировину і електроенергію.

У травні аграрії також зверталися до Кабміну і стверджували, що група компаній Дмитра Фірташа Ostchem заборгувала аграріям 1,7 млрд грн за добрива, які були оплачені, але так і не були поставлені і не були проведені. Що, на переконання представників АПК, нібито свідчить про передбанкрутний стан Ostchem. Згідно з повідомленнями в ЗМІ, аграрії також вимагали розформувати монополію Ostchem, яка утворилася на ринку мінеральних добрив, шляхом примусового продажу підприємств, що входять в Ostchem, незалежним інвесторам.

Українські дистриб'ютори в свою чергу підтверджували затримки з боку Ostchem.

Компанія Фірташа тоді коментувати ситуацію відмовлялася.

Зараз ви читаєте новину «Фірташ блокує переведення виробництва добрив із російського газу на українське вугілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути