понеділок, 20 травня 2019 12:18

Електроенергію продаватимуть по-новому

Електроенергію продаватимуть по-новому
В Раді пояснили, що прийняли документ через високу ціну. Фото:images.unian.net

Екс-президент України Петро Порошенко підписав новий закон.

Згідно з нововведенням, замість "зеленого" тарифу перейдуть до аукціонів для нових об'єктів відновлюваної енергетики до 2020-го, повідомили на сайті парламенту.

У Раді пояснили, що прийняли документ через високу ціну, яка навантажує гуртовий ринок електроенергії. Обсяг виробленої зеленої енергії наприкінці 2017-го становив 1,5%, у той час як цінове навантаження на гуртовий ринок електроенергії становило 7,5%, а до кінця 2018-го - вже 8,2%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи на електроенергію для населення можуть бути знижені

Законопроект також передбачає зниження ціни на "зелений" тариф для сонячних електростанцій (СЕС) 2020-го на 25%. Далі його планують зменшувати до 2,5% щорічно протягом 3 років. Щодо вітрових електростанцій планується зменшення "зеленого тарифу" на 10% із подальшим зменшенням на 1,5% щорічно протягом 3 років. Запропонований 3 документі механізм передбачає участь в аукціонах вітрових електростанцій (ВЕС) потужністю 20 МВт, а для інших видів відновлюваних джерел - понад 10 МВт – з 1 січня 2020-го. З 2021-2022-х СЕС потужністю понад 5 МВт, ВЕС потужністю 20 МВт, з 2023-го - СЕС потужністю понад 1МВт, ВЕС - понад 3 МВт також повинні будуть продавати електроенергію на аукціонах. Відмінність від поточних умов "зеленого" тарифу, який чинний до 2030-го, у тому, що після аукціону підтримка суб'єктів господарювання гарантується протягом 20 років із дати введення в експлуатацію.

Перенесення дати запуску нового ринку електроенергії, яким Україна запроваджує європейську конкурентну модель, є недоцільним. Про це йде мова у листі президента НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського на адресу заступника голови комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу Олександра Домбровського.

Зараз ви читаєте новину «Електроенергію продаватимуть по-новому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути