Ексклюзиви
четвер, 16 листопада 2017 16:34

Експерти: інфляція "з'їсть" заплановані 3% росту ВВП

Експерти: інфляція "з'їсть" заплановані 3% росту ВВП
Фото: zik.ua

Непропорційне до темпів зростання економіки збільшення соціальних виплат у 2018 році створить серйозні інфляційні ризики.

Про це йдеться в аналізі проекту державного бюджету платформи стратегічних комунікацій "Україна 2030".

"Попри те, що проект бюджету в цілому збалансований, необхідність обслуговування державного боргу вимагає грошей більше, ніж передбачено на економічний розвиток. У поєднанні з можливістю уряду управління "в ручному режимі" видатками та здійснення випуску облігацій внутрішньої державної позики, маємо серйозні інфляційні ризики. Очікуваний валютний курс на кінець року (30,1 грн за дол. - Gazeta.ua) вказує, що уряд свідомий цієї небезпеки", - зазначається в повідомленні.

Загальні виплати з державного боргу - погашення й обслуговування - становитимуть 306 млрд грн, або 9,4% валового внутрішнього продукту.

"Враховуючи, що 2018 рік – це рік початку передвиборної кампанії, маємо ризики непропорційного у порівнянні з темпами зростання економіки збільшення соціальних виплат. У такому випадку інфляція "з'їсть" заплановані 3% ВВП і фактично економіка ще нижче провалиться", - застерігають експерти.

14 листопада Верховна Рада у першому читанні прийняла проект державного бюджету на 2018 рік. Документ повернули Кабміну на доопрацювання. Він набере чинності після другого читання й підпису президента.

У проекті бюджету пропонують із 1 січня збільшити мінімальну зарплату до 3723 грн. Середньорічний курс валюти закладають на рівні 29,3 грн за долар. Дохід держави має становити 877,043 млрд грн. Видатки — 948,129 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Експерти: інфляція "з'їсть" заплановані 3% росту ВВП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути