Ексклюзиви
пʼятниця, 15 грудня 2017 21:11

Експерти розповіли про наслідки очищення банківської системи України

Експерти розповіли про наслідки очищення банківської системи України
Для відновлення банківської системи потрібно стабілізувати курс гривні і змінити нормативні документи Нацбанку. Фото: Банкрутство & Ліквідація

Очищення банківської системи в Україні насправді перетворилося в спустошення гаманців вкладників. Оскільки більшість банків були цілком дієздатні надавати послуги.

"Велика частина ліквідованих банків не були так званими "мертвими" або "хворими". Вони вимагали тільки докапіталізації, як це застосовувалося до окремих банків. Далі вони могли нормально працювати. Звичайно, серед ліквідованих були і так звані "банки-прокладки", але їх було максимум два-три десятка, а понад 90 ліквідованих банків - це вже не очищення банківської системи, а очищення вкладів вкладників", - розповів економічний експерт Андрій Новак, пише fin.biz.

Він додав, що обкрадання вкладників було не без участі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Адже Фонд часто затягнув з виплатами гарантованих державою коштів і тепер повертає людям знецінені гривні.

Крім цього, так зване очищення банківської системи призвело до її колапсу.

"Дуже багато українців втратили свої депозити. Крім того, за інформацією Нацбанку, приблизно 370 мільярдів гривень втратили юридичні особи. Кредитування бізнесу зараз не працює. Після такої чистки фактично банківська система розвалена", - заявив економічний експерт Олександр Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили погану новину для власників іпотеки

Експерти переконані, що для відновлення банківської системи потрібно стабілізувати курс гривні і змінити нормативні документи Нацбанку.

За час так званого очищення банківського сектору було знищено близько 90 вітчизняних банків. Активи ліквідованих банків були передані Фонду гарантування вкладів. За даними Генпрокуратури, Фонд продав їх за заниженою вартістю.

Вкладники цих банків до цих пір не можуть отримати свої кошти і скаржаться на масові порушення з боку ФГВФО.

З 21 листопада 2017 року до 3 січня 2018 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб здійснює виплати коштів вкладникам "Банк Михайлівський". У Фонді наголошують, що для отримання відшкодування вкладники необхідно звернутися з паспортом та документом органу про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) до відділень банку-агента ПУМБ.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли про наслідки очищення банківської системи України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути