Ексклюзиви
середа, 16 квітня 2014 16:29

Експерт пояснив, чому курс гривні почав стрімко підніматися

Експерт пояснив, чому курс гривні почав стрімко підніматися
Антон Козюра

Зміцнення курсу гривні в першу чергу пов'язане із заходами з посилення монетарної політики з боку Національного банку України (НБУ).

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив аналітик міжнародної фінансової компанії "Альпарі" Антон Козюра.

"А саме - це підняття облікової ставки на 3% та обмеження числа банків, допущених до операцій на міжбанківському ринку", - пояснив він.

За його словами, цей вимушений захід призвів до короткострокового результату, проте в середньостроковій і довгостроковій перспективі здатен лише погіршити ситуацію.

"Так, заходи вжиті регулятором, збільшать вартість кредитування для бізнесу (у першу чергу орієнтованого на експорт), що в результаті знизить загальні показники ВВП. При цьому Україна планує залучити кредитну лінію з боку західних партнерів у розмірі 18-20 мільярдів доларів, що здатне наблизити співвідношення до катастрофічних 90%, що означатиме фактичний дефолт", - зазначив експерт.

Він вважає, що курс гривні також був дестабілізований спекулянтами на міжбанку.

"Так, безумовно, спекулятивним складником користувалися, і швидше за все продовжують користуватися більшість українських банків", - підсумував Козюра.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) підвищив сьогодні офіційний курс гривні до долара на 98 копійок до 11,39 грн/$.

Офіційний курс нацвалюти почав зміцнюватися ще вчора, коли стало відомо, що НБУ тимчасово відключив 14 банків від системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку.

Варто відзначити, що з 4 квітня НБУ розраховує гривні до іноземних валют, по-новому - як середній курс продавців і покупців, що склався на поточний робочий день за даними системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку.

Торги на міжбанківському валютному ринку завершилися зниженням курсу долара на 80 копійок на купівлі і на 85 копійок на продажу, в порівнянні зі значеннями вчорашнього закриття.

Банки купували долар по 11,2 грн/$ (12 грн/$ вчора), продавали по 11,4 грн/$ (12,25 грн/$ вчора).

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому курс гривні почав стрімко підніматися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути