четвер, 04 червня 2020 12:21

Експерт пояснила високі ціни на картоплю

Експерт пояснила високі ціни на картоплю
З липня 2019 року до квітня 2020-го було завезено майже 400 тис. тонн картоплі. Фото: pixabay.com

Україна на початку 2020 року імпортувала рекордну кількість картоплі. Овоч довелося активно везти з-за кордону через неврожай картоплі 2019 року, що ще тоді вдвічі підвищив закупівельні ціни на українську картоплю.

"Те, що Україна цього сезону імпортувала божевільні обсяги картоплі, це правда. Через те, що в нас не було врожаю торік. Із початку сезону, тобто з липня 2019 року, до квітня 2020-го було завезено майже 400 тис. т картоплі. А за рік, з липня по липень, обсяг імпорту становитиме близько пів мільйона тонн. Це справді безпрецедентна ситуація. Тому що попередніми роками ми імпортували тільки 4-5 тис. т картоплі на рік і переважно насіннєвої", – розповідає керівник департаменту аналітики ринку "Шувар" Тетяна Гетьман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які працівники потрібні після карантину

Експерт також визнала: цього року Україна закуповувала картоплю, де тільки можна - і в Європі, і в Азії.

"Незважаючи на великий обсяг імпорту, ціни на картоплю не знижуються. На сьогодні оптові ціни тримаються на рівні 9-11 грн за кілограм. І на українську, і на імпортну картоплю. Це рекордно висока ціна. І незважаючи на те, що завозиться багато, ціна не падає. Це говорить тільки про те, що внутрішнього продовольства недостатньо. Немає такого, що ми завозимо за 11 грн, наприклад, голландську, а український фермер не може продати по 2 грн. Ні, він теж продає за такою ж високою ціною. Якби в українського фермера було досить картоплі, ми її не імпортували б. Імпорт картоплі збільшується тільки тоді, коли нашої продукції недостатньо", – говорить Гетьман.

За повідомленням ЗМІ, в Україну масово завезли так звану технічну картоплю з Європи.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснила високі ціни на картоплю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути