неділя, 22 вересня 2019 21:10

Експерт пояснила, скільки має коштувати газ для українців

Експерт пояснила, скільки має коштувати газ для українців
Ціна газу складається з собівартості та економічно обґрунтованого відсотку прибутку для компанії, яка видобуває та продає газ. Фото: Зеркало недели

Українці можуть платити за газ 4-4,5 тис. грн за тисячу кубометрів зі всіма податками та витратами на транспортування, пояснила Gazeta.ua енергетичний експерт Марія Яковлєва.

"Треба встановити справедливу ціну на газ для потреб населення згідно закону "Про ціни та ціноутворення". Так, його вартість складається з собівартості та економічно обґрунтованого відсотку прибутку для компанії, яка видобуває та продає газ. Цього, на жаль, не зробила попередня влада", - пояснила Марія Яковлєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому кількість отримувачів субсидій не зменшиться

За її словами, новопризначений уряд має запровадити масштабні програми з енергоефективності. Перенести запуск ринку електроенергії щонайменше на рік та нарешті усунути монополії.

"Тоді побачимо народження реальних вільних конкурентних ринків, скорочення споживання традиційних енергоносіїв, збільшення використання відновлюваної енергетики. Опалення подешевшає на 30-40%, знизиться вартість електроенергії, водопостачання. Зростатиме економіка, а разом з нею доходи людей та державного бюджету", - наголосила енергетичний експерт.

Наприкінці серпня Нафтогаз запропонував українцям купити газ на зиму за зниженими цінами. Зробити це можна до 25 вересня у 19 областях. Водночас Антимонопольний комітет порекомендував НАК "Нафтогаз" не поширювати неточну інформацію про можливість заощадити на газу. Так, компанія не надала повних і точних умов додаткової угоди, яку має підписати споживач.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснила, скільки має коштувати газ для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути