Ексклюзиви
субота, 22 квітня 2017 21:10

Експерт порадив, як планувати сімейний бюджет

Експерт порадив, як планувати сімейний бюджет
Навчіться спочатку заощаджувати 10 відсотків від свого доходу. Фото:Dengi.ua

Фінансові труднощі - причина розлучень номер один. Сімейні фінанси, на відміну від особистих, складніші. Треба вміти домовлятися, формувати спільні цілі. Про це Gazeta.ua розповів фінансовий директор кількох ІТ-компаній Любомир Остапів. Він написав книгу "Любов і бюджет", де вчить сім'ї заощаджувати, планувати бюджет.

"Є цілі, які співпадають у чоловіків і жінок: забезпечена старість, освіта дітей. Є унікальні - хтось хоче яхту, навколосвітню подорож, відкрити бізнес. Універсальна порада - навчіться спочатку заощаджувати 10 відсотків від свого доходу. Потім можна буде планувати, як придбати житло чи автомобіль. Цілі можуть бути короткострокові - до року. Середньострокові - рік-п'ять, та довгострокові - від п'яти років", - говорить Любомир Остапів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українці економлять на комунальних послугах у Європі

На думку експерта, найбільше зло сімейного бюджету – брехня.

"Коли один із подружжя витрачає певну суму і це приховує. Може наприклад, програти у азартні ігри. Буває навпаки - люди надто захоплюються процесом планування, розподілу бюджету. Забувають для чого вони це роблять. Якщо загнати себе в дику економію, може навіть сім'я зруйнуватися. Ще одна помилка, коли люди записують доходи та витрати. Але не аналізують. Минає місяць-два, результатів не отримують і кидають", - додав він.

Великі заробітки не означають, що зможете заощаджувати.

"Є така проблема - "щурячі перегони". Збільшуються заробітки і відповідно ростуть потреби, витрати. Людина вже хоче не однокімнатну, а двокімнатну квартиру. Замість "ланоса" - "ніссан". Тому на певному етапі важливіше контролювати витрати, а не прагнути заробити більше", - зазначив Любомир Остапів.

Українці витрачають на продукти до 40 відсотків зарплати. Європейці - 10-20.

Зараз ви читаєте новину «Експерт порадив, як планувати сімейний бюджет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути