Ексклюзиви
неділя, 18 квітня 2021 21:10

Експерт пояснив, як зменшити борги за комунальні послуги

Експерт пояснив, як  зменшити борги за комунальні послуги
У західних країнах на кожній батареї є регулятор і лічильник. А в нас до цього часу тепло в квартирах рахують за квадратними метрами. Фото: надане Евгенієм Соловйовим

Треба переглянути методику формування тарифів. Сьогодні вони завищені в середньому в 1,5-2 рази, розповів в інтерв'ю Gazeta.ua правозахисник Евгеній Соловйов.

"Регулятори, які мають стежити за підприємствами-монополістами і їхніми цінами частіше займають позицію: "Чого бажаєте?". Комунальному підприємству достатньо дотриматися формальності й надати потрібний пакет документів. А наскільки це економічно обгрунтовано - зазвичай не перевіряють", - додав експерт.

Ще один момент - посилення контролю щодо кількості та якості послуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В очікуванні річного тарифу: як формується ціна на газ

"У західних країнах на кожній батареї є регулятор і лічильник. А в нас до цього часу тепло в квартирах рахують за квадратними метрами, а не кількістю теплоносіїв. Те ж саме з водою. Кабмін для обліку субсидій установив соціальну норму - 4 куби на людину. А комунальні підприємства нараховують 8-11 на місяць", - пояснив він.

Також потрібна систематизація як щодо обсягу, так і терміну заборгованості, вважає правозахисник.

"Є борги в межах трьох років. Якщо термін більший, то вони мають бути списані в розряд сумнівних або безнадійних. Чому комунальні служби цього не роблять? Бо їхній стан не буде виглядати таким страшним. Друге - створити політику щодо боржників. Не допускати, щоб споживач залишався без судового позову понад пів року", - пропонує Евгеній Соловйов.

Повну версію інтерв'ю читайте на Gazeta.ua.

Міністерство юстиції України дозволило виконавчим органам арештовувати банківські рахунки боржників. Це стосується також неплатників аліментів та осіб, що не погасили штрафи за порушення правил дорожнього руху.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, як зменшити борги за комунальні послуги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути