понеділок, 21 вересня 2020 16:16

Економіст пояснив, наскільки може подорожчати долар

Економіст пояснив, наскільки може подорожчати долар
В Україні курс валют непрогнозований. Фото: pexels.com

Протягом осені курс валют буде у коридорі 27-29 грн/дол. Ситуація залежатиме від розгортання 2-ї хвилі пандемії та запровадження жорсткого карантину, розповів Gazeta.ua економіст Олексій Кущ.

За його словами, сьогодні на знецінення гривні впливає бюджетний фактор.

"Макроекономічних причин, які б свідчили, що курс гривні повинен обвалитися, немає. Через кризу дійсно скоротився експорт. Водночас імпорт упав ще більше. Тобто динаміка торгового балансу стала кращою. На 10-15% скоротилися перекази від трудових мігрантів - недоотримали приблизно 1 мільярд доларів. Однак негативні фактори компенсуються дешевими енергоресурсами. Плюс маємо кредитну підписку від МВФ, Світового банку, Євросоюзу. З іншого боку, під приводом програми "Велике будівництво" уряд планує "закатати в асфальт" приблизно 4 мільярди доларів. З них половина суми піде на покупку імпортного бітуму, щебеню, дорожньої техніки. Гроші допоможуть пережити кризу Туреччині, Китаю, Росії, Білорусі", - пояснює Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світова економіка після пандемії: експерти озвучили новий прогноз

Додає, що в Україні курс валют непрогнозований. Торік громадяни пережили зміцнення гривні на 15%, цьогоріч - її девальвацію.

"Україна уже встигла "проїсти" гроші, які уряд забрав у держкомпаній у вигляді дивідендів, авансових податкових платежів. У березні одноразовим платежем свій прибуток перерахував Нацбанк. Зазвичай робив це за 5-6 траншів протягом року. Ще 2 мільярди доларів кредиту МВФ направили на покриття дефіциту бюджету, а 70 мільярдів гривень банківської ліквідності пустили на купівлю ОВДП. Ці гроші можна було запустити в економіку у вигляді доступних кредитів. Митниця не виконує план на 20-30%, для податкової суттєво скоротили показники. Можна друкувати гроші. Але зараз це призводить до знецінення гривні. Воно традиційно відбувається у грудні, а не у вересні", - підсумував економіст.

На 21 вересня Національний банк встановив офіційний курс на рівні 28,17 грн. Обмінники продають валюту по 28,23 грн/дол. Купують - 28,17 грн/дол.

Зараз ви читаєте новину «Економіст пояснив, наскільки може подорожчати долар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути