Ексклюзиви
четвер, 29 липня 2021 10:48

Дослідили, як люди ухвалюють найважливіші рішення

Дослідили, як люди ухвалюють найважливіші рішення
Економісту Деніелю Макфаддену виповнилося 84 роки. Фото: wikipedia

Сьогодні виповнюється 84 роки американському економісту Деніелю Л. Макфаддену. 2000 року він отримав Нобелівську премію з економіки "За розробляння теорії та методів для аналізу дискретного вибору".

Макфадден народився 29 липня 1937-го в американському місті Ролі у штаті Північна Кароліна. Закінчив Міннесотський університет 1957 року. Працював у Піттсбурзькому університеті. З 1968 року - на посаді професора. Пізніше - у Каліфорнійському, Чиказькому університетах, Массачусетському технологічному інституті.

Роботи Макфаддена присвячені мікроекономічному аналізу, демографічним процесам, попиту, методам моделювання, теорії вибору.

У дослідженні, за яке отримав Нобелівську премію, показано, як статистично обробляти основні дані про найважливіші рішення, які люди ухвалюють у житті. Зокрема, обрання освіти, професії, місця проживання, сімейний стан, кількість дітей.

Макфадден пожертвував свою премію Фонду Товариства Східної затоки для підтримки освіти й мистецтва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виходець з України отримав Нобелівську премію з фізики

"Моє друге покликання - фермерство. Ми з дружиною маємо невелику ферму й виноградник. Вирощуємо і продаємо виноград, інжир. Виробляємо вино, оливкову олію. У нас п'ять корів, три качки й одинадцять курей. Вважаю, робота на фермі очищає розум. А виноградник є чудовим місцем для доведення теорем", - розповідав в інтерв'ю економіст.

Мільйонер Альфред Нобель 27 листопада 1895-го підписав заповіт. Більшу частину статку передав на створення спеціальної премії. Фонд Нобелівської премії становив 31 млн крон - приблизно $250 млн зараз.

Альфред Нобель розбагатів на виробництві динаміту, який винайшов 1867 року. Відкриття принесло Нобелю всесвітню славу і фінансовий достаток. На хвилі піднесення промисловості Альфред відкрив понад 90 фабрик у всьому світі.

До кінця життя Нобель був власником майже 100 заводів, 355 патентів на різні винаходи. Що спонукало винахідника створити премію - невідомо. Відсотки за заощадженнями мали щороку спрямовувати на нагороди за досягнення у фізиці, хімії, медицині та фізіології, літературі й миротворчої діяльності. Заповіт Нобеля спочатку сприймали скептично. Родина хіміка вимагала визнати заповіт незаконним. Однак заповіт набув чинності.

Зараз суми премій становлять 8 млн шведських крон - $1,1 млн. Кандидатів щороку в день смерті Нобеля,10 грудня, називає Шведська королівська академія наук.

Зараз ви читаєте новину «Дослідили, як люди ухвалюють найважливіші рішення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути