четвер, 26 листопада 2020 10:14

Допомога бізнесу: на що витрачають кошти кредитів "5-7-9"

Допомога бізнесу: на що витрачають кошти кредитів "5-7-9"
Всього видали 5 813 кредитів на загальну суму 13,5 млрд грн. Фото: unsplash

За попередній тиждень до участі в програмі "Доступні кредити 5-7-9" доєднались 222 нових підприємці, з якими підписали договори на суму 324 млн. грн.

Усього видали 5 813 кредитів загальною сумою 13,5 млрд грн, повідомляють в Мінекономіки.

"З кожним днем кількість підприємців, які підписують угоди за "5-7-9", стає більшою. Це свідчить про те, що навіть в умовах світової економічної невизначеності та логічного спаду в плануванні кредитних зобов'язань, попит на програму залишається", - зазначив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

За його словами, за 3-й квартал 2020 року обсяг наданих за програмою доступних кредитів збільшився майже в 10 разів. 1 липня він становив 1 млрд грн, а 1 жовтня - 9,9 млрд грн. Кількість підписаних договорів зросла вчетверо з 1033 до 4127 за аналогічний період.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доступні кредити 5-7-9%": яку підтримку отримали підприємці від держави

Станом на сьогодні, розподіл за напрямками кредитування виглядає так:

- Інвестиційні кредити під 5-7-9% – 2552, тобто 44%.

Це профінансовані нові проєкти з придбання або модернізації різноманітної техніки та обладнання, нежитлової нерухомості, будівництва чи ремонту приміщень, де здійснюється бізнес. За цим напрямком фінансують розвиток франчайзингових проектів з можливістю профінансувати оборотний капітал до 25% в межах інвестиційного проєкту.

- Кредити на рефінансування під 0% – 2259, 39%.

Це рефінансовані кредити, які були раніше видані в різних банках. До 31 березня 2021 такі кредити коштуватимуть 0%.

- Кредити на поповнення оборотного капіталу під 3% – 787, 14%.

Короткострокові кредити на поточні потреби бізнесу - оренда, закупівля сировини, зарплатня, обслуговування техніки та обладнання тощо.

- Інші види кредитів за програмою – 3%.

Зазначається, що частка компаній, які планували брати банківські кредити, зменшується, що є зрозумілим у світлі ситуації з карантином та не дає можливості передбачити стабільність ведення бізнесу.

В Україні з 1 лютого 2020 року стартувала програма "Доступні кредити 5-7-9%". Надання 3 можливих ставок – 5%, 7% або 9% – залежатиме від розміру бізнесу та терміну його діяльності.

Програма не підходить для нових бізнесів та стартапів. Зі слів міністра фінансів Сергія Марченка, для отримання цього кредиту потрібно довести, що людина спроможна його повернути. У неї мають бути кредитна історія та застава.

Зараз ви читаєте новину «Допомога бізнесу: на що витрачають кошти кредитів "5-7-9"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути