середа, 01 квітня 2015 12:59

Для налагодження інвестиційного клімату Україні необхідні реформи - експерти

Для налагодження інвестиційного клімату Україні необхідні реформи  -  експерти

Німецьких інвесторів найближчі роки цікавитиме в Україні сільське господарство, машинобудування, зокрема, авіабудування, розбудова інфраструктури, а також енергозберігаючі технології. Нині близько 600 німецьких компаній працюють на українському ринку. Про це під час сніданку з пресою заявив виконавчий директор Східного комітету німецької економіки професор д-р Райнер Лінднер.

На заході, крім представників ЗМИ, були присутні експерти, запрошені Східним комітетом і українськими партнерами Немецько-Українського Форуму. Серед них екс-голова "Сбербанка Украины" Анатолій Гулей, директор компанії ОМОКС Олексій Кулагін, представник ТМ Celox в Україні Андреас Еске, представник компанії RZL Олександр Бутов, управляючий партнер Юридичної групи Домінанта Артем Шамрай, голова благодійного фонду DOBRO team Ірина Верещук, правозахисник Богдан Хмельницький.  

Захід був організований Німецько-українським форумом та Східним комітетом німецької економіки та їхніми українськими партнерами.

"За часи незалежності Німеччина інвестувала в Україну до 8 мільярдів доларів. Але через війну й економічну кризу в Україні багато компаній розмірковують, чи зможуть вони далі тут працювати. Проводять розрахунки. Незначна кількість компаній вже згорнули свою діяльність. Та ми впевнені, що ця криза тимчасова. Однак Україні потрібні реформи, налагодження інвестиційного клімату. Бо найбільша небезпека - це інвестиційна криза. Коли Україна втратить довіру. Децентралізація бюджету, нова юридична система, боротьба з корупцією - ці кроки дуже важливі для іноземних інвесторів", - зазначив Лінднер.

Східний комітет німецької економіки допомагає залучати інвестиції у понад 20 країн. До його складу входить близько 200 великих компаній. Серед них такі потужні, як Siemens і Bosch. Підказують бізнесменам, в яку країну, галузь краще інвестувати. Які в країнах умови для бізнесу, які політичні рамки. Організовують зустріч провідних представників бізнесу з першими особами держав.

"Вже мали зустріч із прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком", - підкреслив Райнер Лінднер.

Він розповів, що з вересня цього року стартує федеральна урядова програма, за якою 30 випускників вузів з України запросять на тримісячне навчання в одну з успішних компаній Німеччини. Їм платитимуть стипендію.

"Після навчання вони повернуться в Україну з іншими можливостями й поглядами. Така програма 10 років діє у країнах Балтики", - зауважив Лінднер.

Він також анонсував інші проекти Східного комітету німецької економіки та створення Україно-Німецького Гуманітарного Фонду.

"Ми створили компанію по модернізації котелень. Восени почали її реалізовувати. Першим грант отримало місто Жовква Львівської області. Тепер вони знають, що таке енергоощадність, вміють проводити енергоаудит. Торік разом із іншими німецькими партнерами відкрили організацію "Зелений дім" в Києві. В її рамках збудували енергоавтономний будинок. У ньому живуть близько 15 сиріт", - сказав виконавчий директор комітету.

Експерт висловив сподівання на швидке врегулювання війни на Донбасі. Наголосив, що головне для України, щоб цей регіон залишився в її складі.

"Там інфраструктура в плачевному стані. Шахти, які бодай два тижні не працювали, легше побудувати заново, ніж переобладнати. І дешевше. Головне зберегти цей регіон. Від нього залежить 10 відсотків ВВП країни", - додав він.

2012 року Східний комітет німецької економіки розробив спеціальну програму по реструктуризації Донбасу. Вели переговори з мером Артемівська щодо впровадження програми енергоефективності. Але через війну ці плани були відтерміновані.

Людмила Коваленко-Шнайдер, керівник центру німецької культури Відерштраль зазначила, що в Україні проживає 33 тисячі етнічних німців. Серед них є переселенці з Донбасу, вони переїхали до Києва.

"Ми всіляко сприяємо, щоб українські німці не залишали Україну навіть у такий скрутний час. Зміцнюємо партнерські стосунки між Україною й Німеччиною на освітньому рівні. Надаємо допомогу українським міжнародним гуманітарним фондам", - зауважила вона.

Зараз ви читаєте новину «Для налагодження інвестиційного клімату Україні необхідні реформи - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути