Ексклюзиви
неділя, 24 грудня 2017 20:17

"Дискримінація в голові роботодавця буде залишатися надалі" - експерт про перелік "нежіночих" професій

"Дискримінація в голові роботодавця буде залишатися надалі" - експерт про перелік "нежіночих" професій
Експерти вважають, що скасування переліку заборонених для жінок професій суттєво не змінить ситуацію на ринку праці України. Фото: Українські Новини

Дозвіл жінкам працювати за 450 професіями, які були заборонені раніше, - вимушений крок держави. Він спричинений тотальним дефіцитом кадрів, вважає Інна Новицька, експерт у галузі управління персоналом в компанії "Нова персона".

Серед причин браку працівників називає трудову міграцію, старіння нації, вимогливість молодого покоління до умов роботи. Також - скасування пільг на підприємствах, де за шкідливі умові праці люди могли раніше виходити на пенсію.

"Завдяки скасуванню переліку заборонених для жінок професій ситуація може змінитися лише в невеликих містах, які існують завдяки певному підприємству. Там, як правило, майже відсутній вибір роботи, і жінки можуть йти навіть на шкідливе виробництво. Найбільше це може проявитися у східній та центральній частинах України", - сказала Новицька.

В інших регіонах, за словами експертки, жінки більше орієнтовані на роботу у галузі обслуговування та IT-сфері.

"Нестача кадрів змусить підприємців підвищувати заробітну плату. Якщо раніше нормальним вважалося підвищення зарплати на 10-15% в кінці року, зараз цим не обійдуться. Швидше за інших збільшити зарплату зможуть ті фірми, які працюють на експорт", - додала Інна Новицька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівник адаптовується на новій роботі 40 днів

Кар'єрний консультатнт Тетяна Волошина вважає, що прийнятий Верховною Радою документ не вплине на ситуцаію працевлаштування в Україні.

"Певна дискримінація в голові роботодавця є і буде залишатися надалі - незалежно від законодаства. Роботодавець може свідомо не розглядати резюме, і ніхто ніколи не доведе, що проігнорував лише з тої причини, що кандидат на посаду - жінка. Але з часом зміни можуть статися в голові людей. Вони зрозуміють, що держава заохочує рівність", - сказала Волошина.

21 грудня Верховна Рада скасувала наказ, за яким жінкам заборонялось бути водієм автобусу, машиністом метро, пожежним, працювати на хімічних та електротехнічних виробництвах, у сфері металургії, на ливарних та інших роботах. Загалом документ обмежував доступ жінок до 450 професій. Депутат Ірина Суслова прийняте рішення вважає перемогою за свободу вибору та рівність жінок і чоловіків.

Зараз ви читаєте новину «"Дискримінація в голові роботодавця буде залишатися надалі" - експерт про перелік "нежіночих" професій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути