Ексклюзиви
четвер, 21 вересня 2017 16:21

Дирекція "Сухої Балки" звернулася за захистом до Мін'юсту

Дирекція "Сухої Балки" звернулася за захистом до Мін'юсту
Генеральний директор ПрАТ "Євраз Суха Балка" Віталій Баш вимагає продовжити і видати підприємству спецдозвіл на видобуток руди в шахтах "імені Фрунзе" і "Ювілейна". Фото: girnyk.com.ua

Генеральний директор Криворізького залізорудного комбінату ПрАТ "Євраз Суха Балка" Віталій Баш вимагає від Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України зобов'язати Державну службу геології та надр України виконати рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду, продовживши і видавши підприємству спецдозвіл на видобуток руди в шахтах "імені Фрунзе" і "Ювілейна".

З огляду на сценарій силового розвитку подій на місці проведення шахтарями з Кривого Рогу мирної акції протесту на тлі тривалого ігнорування керівництвом Держгеонадр законних вимог про продовження і видачу "Сухій Балці" ліцензій на видобуток руди, генеральний директор підприємства Віталій Баш подав до Мін'юсту заяву про примусове виконання Держгеонадрами рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29 липня 2016 року.

Як відомо, суд першої інстанції визнав незаконною бездіяльність Держгеонадр, зобов'язавши своїм рішенням продовжити і видати підприємству державні спеціальні дозволи на користування надрами шахт "імені Фрунзе" і "Ювілейна".

У березні 2017 року Вищий адміністративний суд підтвердив рішення суду першої інстанції, яке Держгеонадр не виконало досі.

А в серпні Держгеонадр видав наказ зупинити роботу з видобутку руди.

Також Держгеонадр звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до "Сухої Балки", вимагаючи від суду застосувати заходи реагування і зупинити будь-які роботи з видобутку підприємством руди.

Однак 21 серпня 2017 року суд став на сторону шахтарів, залишивши своєю постановою без розгляду позов (про зупинку видобутку).

Але Держгеонадр не зупиняється, намагаючись зупинити роботу СБ, 28 серпня 2017 року звернулося з апеляцією.

"Ми зараз маємо повне право на примусове виконання судового рішення", - акцентував Присяжнюк.

Він зазначив, що умисне невиконання судового рішення є злочином відповідно до статті 382 Кримінального кодексу України.

"Закон говорить, що за невиконання посадовою особою судового рішення, що тягне обмеження прав і свобод громадян, а також завдає шкоди юридичним особам, така посадова особа карається позбавленням волі на строк до 5 років, а також права займати керівні посади на державній службі протягом 3 років", - констатував Дмитро Присяжнюк.

Конфлікт між підприємством і Держгеонадр почався більше року тому. У серпні 2016-го закінчився термін ліцензій ПрАТ "Євраз Суха Балка" на видобуток руди. Компанія звернулася відповідно до закону в Держгеонадр. Однак протягом 60 днів, відведених для переоформлення документів, відомство працювало.

Держгеонадр не виконало судового рішення досі, чим штучно позбавило підприємство законного права займатися основною виробничою діяльністю з видобутку та збуту залізної руди.

19 вересня 2017 року понад 200 робочих "Сухої балки" почали під стінами Держгеонадр безстрокову мирну акцію протесту, вимагаючи виконання чиновниками законних вимог.

Перші особи відомства відмовилися спілкуватися з шахтарями і пояснити причини невиконання судового рішення.

21 вересня 2017 року об 11:00 мирну акцію протесту гірників почали розганяти поліцейські і бійці Національної гвардії.

У цей самий день, перед початком силової акції, перший заступник начальника Держгеонадр Микола Фощий пообіцяв журналістам прокоментувати ситуацію після 13:00. Протягом двох попередніх днів Фощий не виходив на зв'язок з представниками ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «Дирекція "Сухої Балки" звернулася за захистом до Мін'юсту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути