Ексклюзиви
середа, 25 листопада 2020 12:18

Гроші УПА використовували в Білорусі та 12 областях України

Сьогодні виповнюється 115 років від дня народження художника Ніла Хасевича, члена ОУН, борця за незалежність України. Він був автором грошей УПА.

Ніл Хасевич створив ескізи для найвідомішої серії бофонів – "Волинської". Вона мала номінали: 5, 10, 20, 50, 100, 300, 500 і 1000 карб., повідомляє Музей грошей Нацбанку.

Бофони, скорочено від "бойовий фонд", – це однобічні, рідше двобічні грошові документи з національною символікою та символікою ОУН та УПА.

Автор: Музей грошей НБУ
 

Хасевич прагнув надати бофонам вигляд справжніх грошей. Імовірно, був план надалі зробити їх загальноукраїнською валютою. Утім, бофони радше виконували функцію облігацій. Їх видавали населенню за добровільно внесені кошти, продукти харчування, одяг та будь-що інше, необхідне для підпільної боротьби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріляли художника Миколу Івасюка

Однак бофони – не тільки грошові знаки. Це був різновид інформаційної боротьби повстанців, своєрідний символ незалежності.

Гроші УПА були поширені на території 12 областей України та Білорусі, де діяли повстанці.

Упродовж 1943-1944 років Ніл Хасевич працював у редакції журналу "До зброї", готував ілюстрації до сатиричних журналів УПА "Український перець" та "Хрін", керував підпільною друкарнею, випускав агітаційні матеріали. У підпіллі фактично створив власну художню школу.

Зараз ви читаєте новину «Гроші УПА використовували в Білорусі та 12 областях України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути