Ексклюзиви
пʼятниця, 30 березня 2018 21:11

Що буде з курсом долара у квітні

Що буде з курсом долара у квітні
У середньостроковій перспективі у квітні курс стабілізується в широкому діапазоні 25,9 - 27,1 грн за дол. Фото: Дніпроград

В останні дні березня долар подорожчав до 26,54 грн. Водночас на початку місяця валюта поступово дешевшала. Так, 14 березня Нацбанк встановив мінімальний курс долара - 25,92 грн.

Пропозиція валюти на міжбанку почала знижуватися з середини березня. Нацбанку довелося вирівнювати ситуацію і оголошувати про продаж валюти, пише LIGA.net.

"З 13 березня гривня втратила до долара 62 копійки. Це говорить про аномальний характер зростання курсу в лютому на початку березня. Це сталося не через ринкові фактори. На це вплинула активна покупка нерезидентами облігацій держпозики Мінфіну", - каже начальник управління дилінгових операцій Райффайзен Банк Аваль Юрій Гриненко.

Він додав, що в лютому гривня зміцнювалася зі швидкістю приблизно 20-25 коп. у день. Тому українці не купували валюту. Чекали, що Нацбанк встановить ще нижчий курс. Попит на валюту почав зростати 12-13 березня. Тоді регулятор на двох аукціонах викупив з ринку $109,2 млн.

"Подорожчання валюти у середині березня прогнозовано. Протягом найближчих двох тижнів ми чекали повернення ринку в район 26,50-26,80 гривень за долар. Такий діапазон здатний запропонувати ринку "точку балансу", де ажіотаж найімовірніше вщухне", - зауважив директор департаменту інвестиційного бізнесу ПУМБ Антон Стадник.

За його словами, 30 березня і 2 квітня через великодні вихідні дні у США і Європі місцеві банки працювати не будуть. Тому платежі через них будуть зараховані вже квітнем. В четвер українські фінустанови активно закривали заявки. Основна частина торгів по долару пройшла в діапазоні 26,4-26,6 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли зникнуть російські банки в Україні

"Попит і пропозиція на ринку збалансується після того, як валюту почнуть продавати аграрії. Вони переглянуть свій платіжний календар через аномальні погодні явища в березні", - каже начальник відділу продажів ОТП Банку Юрій Крохмаль.

У березні гривня втратила потужний фактор підтримки - інвестиції нерезидентів в ОВДП Міністерства фінансів. Які різко виросли взимку після підвищення облікової ставки НБУ до 17%.

"У квітні на курс впливатиме підвищений попит під виведення дивідендів, готівковий ринок, як каталізатор спекулятивних настроїв, періоди податкових платежів починаючи з 20 числа, відшкодування ПДВ. Серед загальних факторів - інтерес інвесторів до ринку українських цінних паперів і волатильність долара на світових фінансових ринках", - вважає директор казначейства банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

За прогнозами старшого аналітика Альпарі Вадима Іосуба, у середньостроковій перспективі курс стабілізується в широкому діапазоні 25,9 - 27,1 грн за дол.

Станом на лютий 2018 року дохідна частина платіжного балансу України перевищила видаткову на $9 млн. Профіцит платіжного балансу з початку 2018 року становив $128 млн. За аналогічний період минулого року він становив $152 млн, повідомили у прес-службі НБУ.

Зараз ви читаєте новину «Що буде з курсом долара у квітні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути