понеділок, 12 листопада 2018 15:58

Чому Україна почала продавати менше яблук за кордон

Чому Україна почала продавати менше яблук за кордон
Експорт яблук падає через критично низькі ціни на продукцію. Фото: Агрополіт

Україна продала за кордон у жовтні 2018-го 2,2 тис. т промислових органічних яблук. Це на 42% менше порівняно з жовтнем минулого року.

Експорт яблук за 4 місяці поточного сезону становив 7,6 тис. т. Він вже був на 7% нижче за минулорічний, повідомила прес-служба "Української плодоовочевої асоціації".

Перевиробництво промислових яблук цьогоріч оцінюють у 150-200 тис. т. Через критично низькі ціни експорт продукції продовжує падати порівняно з показниками 2017-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Листопад радує українців: які продукти почали дешевшати

"Це наслідок застосування виробниками застарілих технологій вирощування яблук. Крім того, українські садівники мають взаємну недовіру. Наслідком цього є відсутність кооперації між ними, нерозуміння важливості інвестицій у маркетинг чи у системний експорт продукції", - каже керівник проекту розвитку українського експорту Андрій Ярмак.

Сьогодні невеликі українські господарства не можуть продати яблука хорошої якості та перспективних сортів навіть за 2,5 грн/кг. Водночас виробники, які інвестували у маркетинг і технології, можуть отримати ціну в 5-6 разів вище.

З початку осені в Україні подешевшали яблука. Основна причина - гарний врожай. Так, українські можна купити у роздріб за 6-7 грн за кг, ящиками — за 5 грн за кг. Крім того, доступні груші. Кілограм у середньому коштує 20-22 грн. Рік тому ціни були на 10-12 грн вище, а асортимент набагато менше.

Зараз ви читаєте новину «Чому Україна почала продавати менше яблук за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути