пʼятниця, 26 жовтня 2018 21:11

Чому дорожчають продукти

Чому дорожчають продукти
Продукти в Україні дорожчають через зростання курсу долара та ціни на паливо. Крім того, вливає зовнішній попит на вітчизняні продукти. Фото: dengi.ua

В Україні з початку осені подорожчали більшість товарів. Ціни зростають через девальвацію гривні у липні-серпні. Крім того, на подорожчання вплинула висока ціна на паливо. Це додало близько 1% до вартості товарів, розповів Gazeta.ua директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.

"Крім того, ціни зростають через зовнішній попит на вітчизняні продукти. Їх вартість підтягується до європейського рівня. Адже Україна активно почала продавати свою продукцію за кордон. У першу чергу це стосується цибулі. Зараз вона коштує у 2,5 рази більше, ніж минулого року", - каже експерт.

Найдорожче продукти харчування коштують у Києві та Київській області. Найдешевше — у Тернопільській. Зокрема в останній продають найдешевше м'ясо в Україні.

"Це пов'язано з розміром середньої заробітної плати. На Київщині вона найвища — 13 659 гривень. У Тернопільській області одна з найнижчих — 7165 гривень. Щоправда різниця у вартості продуктів менша, ніж різниця у середній зарплаті. Тому купівельна спроможність у центрі вища, ніж в інших областях України. Крім того, ціни вищі у тих регіонах, де є більше ринків та магазинів", - наголошує Олексій Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували, як подорожчало м'ясо в Україні

За його словами, виробники намагаються приховати подорожчання. Наприклад, розфасовують крупи не по кілограму чи 900 грам, а по 800-850 грам. Водночас об'єм упаковки і ціну не змінюють. Крім того, собівартість продуктів зменшують за рахунок більш дешевих інгредієнтів. Наприклад, у сік додають більше води замість сиропу.

"До кінця року подорожчає м'ясо та овочі. Ціна зросте на картоплю та капусту. Морква і цибуля вже дорого коштують. Яйця подорожчають через зменшення пропозиції. Всупереч тенденціям зросте ціна на соняшникову олію. Продовжить дешевшати гречка. Попит на неї не великий. Крім того, у магазинах з'явилася крупа з Росії. Вона дешевша за українську. Тому вітчизняні виробники змушені знижувати ціни", - підсумував Олексій Дорошенко.

Найдорожчі овочі продають у Києві, Закарпатській, Донецькій, Івано-Франківській, Одеській обл. Найдешевші - у Полтавській, Чернігівській, Київській, Запорізькій та Харківській обл.

Зараз ви читаєте новину «Чому дорожчають продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути