вівторок, 30 січня 2018 23:30

Центренерго заощадить 2,5 млн грн

Центренерго заощадить 2,5 млн грн
"Центренерго" вдалось зекономити. Фото: oilreview.kiev.ua

В результаті скандального тендеру на поставку вугілля на ПАТ Центренерго виграла шахта "Краснолиманська" з ціною 2400 гривень, що на 25 гривень дешевше певної Міністерством енергетики та вугільної промисловості ціни 2425 грн.

В результаті поставки понад 100 тисяч тонн Центренерго заощадить 2,5 млн грн бюджетних коштів, повідомляють в компанії.

"Звичайно, тендер без конкуренції не міг дати справедливу ринкову ціну. Але навіть він дав ціну 2400 грн, що на 60 грн менше, ніж ціна Роттердам +, яка закладена в тарифи. З огляду на, що в Україні планується спожити 23 млн тонн вугілля марки Г , це означає, що переплата становить 1,4 млрд грн. Цю переплату довів навіть тендер без конкуренції. А якби з конкуренцією, то сума переплати - в 10 разів більше", - написав у своєму Facebook експерт НКРЕКП Андрій Герус.

Однак в ЗМІ згадувалося також інформація, що ціна склала 2880 грн. Це сталося, на думку експерта, через технічні особливості публікації енергетичної біржі, яка не може публікувати результати без ПДВ. Згідно з чинним законодавством, Центренерго купує і постачальник шахта "Краснолиманська" продає вугілля без ПДВ. Контракт на поставку і все поставки будуть здійснюватися за ціною 2400 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фонд держмайна назвав підприємства, які приватизують 2018 року

Даний конкурс раніше публічно засудив представник незалежних профспілок Михайло Волинець, якого недавно ПАТ Центренерго звинуватило у відкритому лобіюванні інтересів компанії ДТЕК. Зокрема, через погрози від незалежних профспілок вивести шахтарів державних шахт під міністерство, в разі відмови від покупки вугілля у ДТЕК. Він підтримав в соціальній мережі Facebook оцінку конкурсу, як організованого під одного гравця.

Дане звинувачення спростовують як в Центренерго, так і експерти енергоринку, підтверджуючи той факт, що конкурс спеціально перенесли з 29 на 30 січня і спеціально погіршили очікувані якісні показники вугілля з 14% вологи до 16%, щоб в конкурсі зміг взяти участь ДТЕК, що поставляє менш якісне вугілля, ніж шахта Краснолиманська.

Однак, незважаючи на весь розігрітий публічний скандал, що супроводжувався обшуками в офісі власника шахти Краснолиманська, ДТЕК не взяв участі в конкурсі, так як в разі перемоги змушений був би поставляти вугілля за ціною 1980 грн, що викликало б ланцюгову реакцію на ринку і зниження тарифу на електроенергію, що монополісту категорично не вигідно, вважає координатор житлово-комунальних і енергетичних програм Громадянської мережі "ОПОРА" Тетяна Бойко.

Зараз ви читаєте новину «Центренерго заощадить 2,5 млн грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути