Ексклюзиви
вівторок, 26 грудня 2017 11:17

Бюджет-2018: у МВФ озвучили ризики

Бюджет-2018: у МВФ озвучили ризики
Ризики полягають у зашвидкому темпі зростання видатків і в істотному уповільненні деяких реформ. Фото: rbc.ua

Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман вважає, що найбільші ризики державного бюджету 2018 року полягають у зашвидкому зростанні видатків.

Він наголосив, що МВФ має з Україною активну чотирирічну програму. Програма завершується у березні 2019-го, пише "Економічна правда".

"Програма робить особливий наголос на питаннях податково-бюджетного та фінансового секторів. Крім цього, на структурних реформах, що покликані поліпшити бізнес-середовище та подолати корупцію. Також в Україні має пожвавитися енергетична та земельна реформи", - повідомив Люнгман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, скільки траншів слід чекати від МВФ

На думку постійного представника МВФ, важливо, щоб податково-бюджетна політика України керувалася досягненням трьох цілей.

"Перша – скорочення боргу шляхом утримання фіскальних дефіцитів на низькому рівні. Друга - контроль поточних видатків, як-от фонду зарплати, пенсій та трансфертів підприємствам та домогосподарствам. Для того, щоб ресурси скеровувалися на інвестиції в інфраструктуру та інші пріоритетні галузі. Третя - впровадження реформ для поліпшення податкової системи та якості державних послуг", - прокоментував він.

Водночас наголосив, що ризики полягають у зашвидкому темпі зростання видатків і в істотному уповільненні деяких реформ. У сукупності це може зашкодити конкурентоспроможності України та її борговій стійкості.

МВФ у березні 2015 року схвалив 4-річну програму кредитування економіки України EFF на $17,5 млрд. У рамках цієї програми Україна отримала від Фонду 4 кредитних транші на загальну суму $8,7 млрд.

14 грудня заступник голови департаменту комунікацій МВФ Вільям Мюррей заявив, що МВФ поки не запланував подальше виділення кредитного траншу. Оскільки не всі умови завершення перегляду були виконані українською стороною.

Зараз ви читаєте новину «Бюджет-2018: у МВФ озвучили ризики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути