Ексклюзиви
неділя, 09 серпня 2020 10:30

Будівельники відзначають професійне свято: скільки заробляють фахівці в Україні та за кордоном

Будівельники відзначають професійне свято: скільки заробляють фахівці в Україні та за кордоном
На початку запровадження карантинних обмежень кількість пропозицій роботи від будівельних компаній різко впала. Фото: pixabay.com

Щорічно у другу неділю серпня професійне свято відзначають будівельники. Цьогоріч День будівельника припав на 9 серпня.

В Україні свято відповідно до указу президента започаткували 1993-го. Сьогодні у будівництві працює 312,3 тис. найманих працівників, свідчать дані Міністерства розвитку громад та територій України.

"Пропозицій роботи для будівельників вистачає. Водночас у топ-10 найзатребуваніших професійних сфер будівництво не входить. Займає 3-4% від усіх вакансій в країні", - розповіла Gazeta.ua Юлія Дрожжина з експертно-аналітичного центру grc.ua.

За її словами, на початку запровадження карантинних обмежень, пов'язаних з поширенням коронавірусу, кількість пропозицій від будівельних компаній різко впала. Проте у квітні почали з'являтися нові вакансії.

"Водночас профсфера є одною з дефіцитних. Адже українські зарплати не завжди можуть конкурувати з тими, що пропонують за кордоном. Тому трудові мігранти швидше шукають роботу за кордоном, ніж залишаються працювати вдома. Якщо говоримо про робітників будівельних спеціальностей, то їм в Україні переважно готові платити 11-17 тисяч гривень. За кордоном за цю ж роботу пропонують €1,5-2,5 тисячі", - пояснює Дрожжина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соціологи дослідили причини безробіття людей з вищою освітою

Додає, що в Україні є можливість заробляти 25-30 тис. грн. Але таку зарплату пропонують досвідченим фахівцям та переважно за рекомендаціями.

"Загалом, роботодавці хочуть бачити працівників із мінімальним досвідом — від 1 до 3 років. Найчастіше роботу пропонують монтажникам, дорожнім робітникам, слюсарям, зварникам, малярам", - підсумувала Дрожжина.

2020-го уряд планує створити понад 170 тис. нових робочих місць за рахунок програми "Велике будівництво". У кожному регіоні запускають проєкти будівництва та ремонту доріг і об'єктів соціальної інфраструктури.

Зараз ви читаєте новину «Будівельники відзначають професійне свято: скільки заробляють фахівці в Україні та за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути