Бізнес на чаї може окупитися за сезон. Про це розповідає киянин Олексадр Шаленко. Він шість років тому створив власну торгову марку "Наш чай". Продає чай із листя кирею, який в народі називають іван-чай.
"Збирати трави навчився ще у дитинстві. Свій перший урожай збирав з дикорослої рослини кипрей. Це була дуже невеличка партія. Листя збирали вдвох із дружиною, сушили його і продавали знайомим. Вони домішували його як свій і продавали у великих партіях", - каже Олександр.
Листя чаю збирають на Київщині, Хмельниччині та Львівщині. Також має власну ділянку, де висадив рослину корінням, але вона очікувань не виправдала.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киянка розповіла, як перетворити хобі у бізнес
"Сушимо чай у дров'яній печі, потім досушуємо при кімнатній температурі. На початку бізнесу я купував спеціальні вживані сушарки. Вклав в обладнання 10 тисяч гривень. З роками зрозумів, що листя може сохнути й у звичайному приміщенні при ввімкненому вентиляторі. Спершу робили зелений і чорний чай. Зараз маємо гранульований та листовий чаї. Процес створення чаю складний: листя подрібнюють на гранули, потім ферментують. Якщо чай листовий, то ще й кожен листочок потрібно скрутити і лише потім висушити. Найбільш популярний зелений чай. Згодом почали додавати до нього різні добавки. Торік дуже великим попитом користувався чорний чай з вишневим листям, квітами акації", - каже Олександр.
За рік збирають від 500 до 800 кілограмів. У першу чергу його купують оптовики. Хтось має велике замовлення і не має чим закрити партію, хтось знає нашу якість. Половину урожаю продаємо їм. Решту фасують у баночки або фірмові упаковки і продаємо в інтернеті або спеціалізованих магазинах. 100 грамова пачка чаю коштує 75 гривень. Це дорого, але ціну намагаємось втримати вже кілька років.
Коментарі