неділя, 21 січня 2018 21:11

Бізнес на чаї окупиться за сезон
7

Олександр Шаленко зробив бізнес на українському чайові
Фото: Олександр Шаленко
Олександр Шаленко зробив бізнес на українському чайові
Олександр Шаленко зробив бізнес на українському чайові
Олександр Шаленко зробив бізнес на українському чайові
Олександр Шаленко зробив бізнес на українському чайові

Бізнес на чаї може окупитися за сезон. Про це розповідає киянин Олексадр Шаленко. Він шість років тому створив власну торгову марку "Наш чай". Продає чай із листя кирею, який в народі називають іван-чай.

"Збирати трави навчився ще у дитинстві. Свій перший урожай збирав з дикорослої рослини кипрей. Це була дуже невеличка партія. Листя збирали вдвох із дружиною, сушили його і продавали знайомим. Вони домішували його як свій і продавали у великих партіях", - каже Олександр.

Листя чаю збирають на Київщині, Хмельниччині та Львівщині. Також має власну ділянку, де висадив рослину корінням, але вона очікувань не виправдала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киянка розповіла, як перетворити хобі у бізнес

"Сушимо чай у дров'яній печі, потім досушуємо при кімнатній температурі. На початку бізнесу я купував спеціальні вживані сушарки. Вклав в обладнання 10 тисяч гривень. З роками зрозумів, що листя може сохнути й у звичайному приміщенні при ввімкненому вентиляторі. Спершу робили зелений і чорний чай. Зараз маємо гранульований та листовий чаї. Процес створення чаю складний: листя подрібнюють на гранули, потім ферментують. Якщо чай листовий, то ще й кожен листочок потрібно скрутити і лише потім висушити. Найбільш популярний зелений чай. Згодом почали додавати до нього різні добавки. Торік дуже великим попитом користувався чорний чай з вишневим листям, квітами акації", - каже Олександр.

За рік збирають від 500 до 800 кілограмів. У першу чергу його купують оптовики. Хтось має велике замовлення і не має чим закрити партію, хтось знає нашу якість. Половину урожаю продаємо їм. Решту фасують у баночки або фірмові упаковки і продаємо в інтернеті або спеціалізованих магазинах. 100 грамова пачка чаю коштує 75 гривень. Це дорого, але ціну намагаємось втримати вже кілька років.

Зараз ви читаєте новину «Бізнес на чаї окупиться за сезон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути