Ексклюзиви
четвер, 19 травня 2016 16:27

Без здорової банківської системи економічного росту не буде - Рибалка

Без здорової банківської системи і доступного кредитування, Україна не зможе розраховувати на економічне зростання, - глава фінкомітету ВР Рибалка

Про це народний депутат Сергій Рибалка заявив під час відкриття Всеукраїнського науково-практичного форуму "Стратегія розвитку банківської системи України".

 

Ініціатор розробки Стратегії, голова комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка спрогнозував: без дійсно результативних реформ в економіко-фінансовій та банківській сферах, Україну чекають ще більш складні часи. Про це депутат заявив під час відкриття профільної дводенної всеукраїнської науково-практичної конференції, яка почала роботу в Києві.

 

Сергій Рибалка констатував, що за останні 25 років Україна має найгірші показники в світі: вітчизняна економіка скоротилася майже на 45%, тоді, як економіка світу зросла майже в 2,5 рази.

"Нашій країні необхідна загальна економічна стратегія, яка об'єднує промислову, торгову фінансову і регіональну політики в єдиний план реформ на 5-10 років. Одна з основних завдань розробленої Стратегії - показати необхідність направлення всіх зусиль влади на забезпечення економічного розвитку і зміна структури економіки в перспективі. При цьому банківський сектор повинен бути базисом для розвитку вітчизняних підприємств", - заявив Рибалка.

Він зазначив, що в сучасному світі важливість інтелекту і технологій щорічно зростає. А причина українських антирекордів економічного падіння якраз і лежить в ускоряющемся русі до статусу сировинної держави.

"Без здорової банківської системи, доступного дешевого кредитування неможливо розраховувати на нормальне економічне зростання. У той же час, без розвитку промисловості, зростання рівня зарплат неможлива успішна діяльність фінансових інститутів", - резюмував Сергій Рибалка.

Глава профільного парламентського комітету у своєму виступі зауважив, що для його однодумців, які об'єдналися навколо розробки Стратегії надзвичайно важливо залучити професійну, науково-експертне середовище і, в кінцевому рахунку, все суспільство для обговорення цілей розвитку України. При цьому Риболовля підкреслив, що для цієї роботи він і його однодумці пропонують виключно ринкові механізми.

 

Як повідомлялося, 18 квітня Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності презентував проект Стратегії розвитку банківської системи України на 2016-2020 роки для громадського обговорення та доопрацювання. Базовий проект створений робочою групою, до якої увійшли експерти в сфері монетарного, валютного та банківського регулювання, банківського бізнесу, представники громадських та наукових організацій. Проект передбачає подолання існуючої кризи, створення передумов стабільності гривні і банківської системи, підвищення довіри до регулятора, а також побудова системи стимулів для прискорення економічного зростання. Серед пріоритетів на найближчі 4 роки - зміна монетарної політики в сторону сприяння економічному зростанню, перетворення держбанків в інструменти економічного розвитку, зміна структури економіки і стимулювання експорту технологічних товарів і просунутих послуг, залучення іноземного капіталу в рамках національної економічної політики, підвищення ефективності використання міжнародної допомоги. Цілі стратегії - підвищення якості політики Національного банку, довіри до регулятора, банківської системи і гривні, розвиток конкурентного ринку банківських послуг і стимулювання кредитування реального сектора економіки.

19-20 травня на базі Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана проходить всеукраїнський науково-практичний форум, присвяченій обговоренню проекту Стратегії.

Зараз ви читаєте новину «Без здорової банківської системи економічного росту не буде - Рибалка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути