Ексклюзиви
пʼятниця, 05 березня 2021 15:43

Акцизи на стіки в Україні зрівнялись з німецькими

Після підвищення акцизів на тютюнові вироби для електричного нагрівання, акциз на ТВЕНи в Україні вищий, ніж в 15 країнах Євросоюзу.

За даними Vapor Products Tax, в усіх без виключення країнах Євросоюзу акцизи на тютюнові вироби для електронного нагрівання (ТВЕНи) в рази нижчі, ніж на звичайні сигарети.

Про це пише в своїй колонці на "Українських новинах" керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Андрій Забловський.

"Одна з причин в тому, що звичайні сигарети вважаються більш небезпечними ніж електронні або ТВЕНи. Більше того, електронні сигарети і ТВЕНи вже в багатьох країнах Європи успішно використовують для зниження куріння традиційних сигарет", – пояснює Андрій Забловський.

Він наводить приклад Швеції, яка відома тим, що саме в цій країні найнижчий рівень паління в Європі. В Швеції акцизне навантаження на пачку ТВЕНів (20 стіків) в 3,2 рази нижче, ніж на пачку сигарет (відповідно 3,24 євро акцизу в вартості однієї пачки сигарет і 1,02 євро акцизу в вартості однієї пачки ТВЕНів).

"При цьому неважливо – чи мова йде про Болгарію, де найнижчі акцизи на сигарети в Євросоюзі, чи про Францію (де навпаки – найвищі в ЄС) – різниця між акцизами на сигарети і на ТВЕНи – завжди відрізняється в рази. Якщо брати середній показник по ЄС, то в одній пачці сигарет буде 3,12 євро акцизу, в одній пачці ТВЕНів – 0,9 євро акцизу. Різниця - в 3,5 рази", – наводить розрахунки Андрій Забловський.

Якщо ж порівнюваи акцизи на звичайні та електронні сигарети різниця в навантаженні ще вища – в 10,8 разів (3,12 євро проти 0,29 євро).

Експерт нагадує, що до 2021 року Україна діяла за прикладом країн ЄС. Але з 2021 р. акциз на ТВЕНи в Україні підвищили відразу в 4,2 рази. Відповідно, тепер і в кожній пачці сигарет, і в кожній пачці ТВЕНів акцизів по 0,88 євро (сума може трохи коливатися в залежності від курсу).

"Тепер, всупереч досвіду і практиці Євросоюзу, Україна стає єдиною країною в Європі, де акцизи на ТВЕНи і більш небезпечні для здоров'я сигарети – однакові. Більше того, маємо взагалі абсурдну ситуацію – акцизи на ТВЕНи в Україні вже досягли рівня Німеччини (там теж рівно 0,88 євро акцизу в одній пачці ТВЕНів). Зараз акцизи на ТВЕНи в Україні вищі, ніж акцизи на ТВЕНи в 15 країнах Євросоюзу", – порівнює Андрій Забловський.

  Фото: Vapor Products Tax
Фото: Vapor Products Tax
Зараз ви читаєте новину «Акцизи на стіки в Україні зрівнялись з німецькими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути