понеділок, 12 листопада 2018 17:21

Як уповільнити інфляцію

Як уповільнити інфляцію
У четвертому кварталі на рівень інфляції вплине збільшення споживчого попиту, високі темпи зростання зарплат і подорожчання нафти у світі. Фото: Еспресо.TV

Щоб уповільнити інфляцію в країні, потрібно переглянути політику ціноутворення на продукти харчування.

"Потрібно запровадити знижену ставку податку на додану вартість на продукти харчування. За аналогією з європейськими країнами ввести максимальні торгівельні націнки. На продукти – це не вище 15% від ціни виробника, на звичайні товари – не вище 30% від ціни виробника, на імпортні товари – не вище 30% від митної ціни", - написав у Facebook голова ради Нацбанку Богдан Данилишин.

За його словами, потрібно забезпечити державний контроль за ціноутворенням на споживчому ринку. Тобто відновити роботу Державної цінової адміністрації.

"Основним принципом регулювання цін у розвинених країнах є обмеження норм прибутку підприємств соціального-значимого виробництва на певному рівні та введення штрафів за перевищення такого рівня", – додав Данилишин.

У четвертому кварталі на рівень інфляції вплине збільшення споживчого попиту, високі темпи зростання зарплат і подорожчання нафти у світі. Крім того, на інфляцію впливає збільшення цін на житлово-комунальні послуги через подорожчання газу з 1 листопада на 23,5%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Листопад радує українців: які продукти почали дешевшати

"Вплив Нацбанку на рівень інфляції суттєвий, але він не має визначального значення. Грошові відносини не відірвані від інших сфер економічного життя. Робота регулятора без інших комплексних заходів не дасть належного ефекту", – наголошує Данилишин.

Сьогодні Нацбанк змушений підвищувати облікову ставку, щоб зменшити рівень інфляції. У період виходу економіки з кризи це викликає подорожчання кредитів і зменшення обсягів кредитування економіки.

У жовтні 2018-го інфляція на споживчому ринку порівняно з попереднім місяцем становила 1,7%, з початку року – 7,4%, порівняно з жовтнем минулого року – 9,5%. Водночас у вересні та жовтні індекси споживчих цін були найвищими 2018-го.

Нацбанк погіршив прогноз інфляції. За результатами 2018-го інфляція становитиме 10,1%. Раніше прогнозували на рівні 8,9%.

Зараз ви читаєте новину «Як уповільнити інфляцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути