пʼятниця, 15 січня 2021 14:19

Як реально знизити вартість газу для населення

Як реально знизити вартість газу для населення
Паливо має продаватися за усередненою ціною другого кварталу. Фото: unsplash

Проблема в тому, що в Україні населення не є учасником ринку газу. Бо не спроможне зробити змістовний вибір, розповів Gazeta.ua економіст Борис Кушнірук.

"На ринку газу для населення присутні 2 умовні продавці - Нафтогаз і Газзбут. Це не конкурентний ринок. Ціна газзбутів - мародерство. І вартість від Нафтогазу теж несправедлива. Газ на європейському ринку коштує найдешевше після завершення опалювального сезону. Саме в цей період облгази та підприємства теплокомуненерго мають у повному обсязі закуповувати газ для потреб населення", - переконаний експерт.

З його слів, паливо має продаватися за усередненою ціною 2-го кварталу.

"У ній мають бути закладені всі пов'язані витрати - доставка, закачування в сховища, зберігання, підняття зі сховищ, комісії. І це обійдеться дешевше, ніж ціна, виставлена в період, коли вона є найвищою. Людей роблять заручниками того, що не закупили газ тоді, коли він був найдешевший", - каже економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Платіжки зі знижкою на газ українці отримають у березні

На його думку, споживачі повинні сплачувати щомісячну абонплату.

"Населення має платити абонплату впродовж року, тоді не матимемо зимових піків ціни. Домогосподарствам тоді легше розрахуватися за газ і тепло. Відповідно, це скоротить потребу в бюджетних субсидіях. Одна ситуація, коли у вас рівномірна ціна протягом року і ви порівнюєте її з доходами домогосподарства. Зовсім інша, коли порівнюєте витрати на комунальні послуги під час піку їх споживання із доходами. В останньому випадку потрібні значно більші кошти для надання субсидій", - пояснює Борис Кушнірук.

З його слів, газзбути зможуть конкурувати між собою в межах тарифу 2-го кварталу.

"Той же Нафтогаз може запропонувати ресурс дешевше. Просто тоді в нього буде мінімальна маржа на закупках. А вони хочуть жити з величезною", - каже економіст.

Уряд хоче розробити газовий проєкт, коли ціна на газ для споживачів фіксуватиметься на рік. Це має захистити українців від непередбачуваного зростання тарифів, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «Як реально знизити вартість газу для населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути