вівторок, 22 травня 2018 14:42

85% українського брухту потрапляють у російський військовий анклав

85% українського брухту потрапляють у російський військовий анклав
85% українського експорту металобрухту у квітні надійшло до невизнаного Придністров'я. Фото: Ракурс

85% українського експорту брухту в квітні пішли в невизнане Придністров'я. Про це заявив глава об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков в ефірі телеканалу "112 Україна".

За словами Каленкова, таке положення справ б'є по українській металургії, ставлячи її в невигідні умови.

"Велика частина – 85 відсотків – брухту пішла у квітні на Придністровський завод. Придністров'я – це, ну, фактично, це анклав, військовий російський анклав. Тим більше неприємно, тому що росіяни, фактично, дотують і спонсорують усі енергоносії на цьому заводі", - заявив Каленков.

За його словами, прийнятий парламентом закон про продовження підвищення експортного мита - це крок у наведенні порядку використання стратегічної сировини – брухту, тоді як масовий вивіз сировини у невизнане Придністров'я - це удар по обороноздатності країни.

"Поставляючи брухт туди, ми наші підприємства ставимо в явно невигідні умови. Тим більше, які підприємства? В основному залежні від брухту електросталеплавильні потужності, наприклад, Дніпроелетросталь у місті Запоріжжі. Вона виробляє метал для нашої оборонної промисловості, бронь і так далі. Через ціни на брухт, часто вони змушені випускати менше продукції, йти в простій", - заявив Каленков.

Закон про продовження підвищеного експортного мита на брухт до 42 євро/тонну, за який проголосували різні парламентські фракції, за словами експертів, є прикладом грамотної проукраїнської державної політики і здатний зберегти обсяг цієї стратегічної сировини всередині країни.

Закон для набуття чинності вимагає підписання спікером Верховної Ради Андрієм Парубієм, а потім президентом Петром Порошенком.

"Закон чекає на підпис Парубія. Я сподіваюся, що найближчим часом його підпише Парубій. Потім він буде переданий в Адміністрацію президента. Я дуже сподіваюся, що не буде жодних затримок, і Адміністрація президента так само прийме правильне рішення в цьому напрямку", - заявив Каленков.

Зараз ви читаєте новину «85% українського брухту потрапляють у російський військовий анклав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути