четвер, 16 березня 2017 17:47

Закон про окуповані території на довгі роки законсервує окупацію - Касьянов

Закон про окуповані території на довгі роки законсервує окупацію - Касьянов
Юрій Касьянов

Своїм баченням початку офіційної блокади й перспективи закону про окуповані території з Gazeta.ua поділився волонтер і військовий експерт Юрій Касьянов.

- Порошенко діє не в інтересах України та її громадян, пропонуючи зупинити транспортне сполучення з окупованими районами. Він діє в інтересах окремих олігархів, які страждають від того, що на них натиснули колабораціоністи і російське керівництво, - сказав він. - Адже зупинка діятиме доти, доки підприємства не повернуть. Але ж кому їх мають повернути? Ахметову. Тому цим президент захищає його інтереси.
У блокаді дуже багато дешевого піару. Її розгін нагадує мені деякі події на Майдані, у яких я теж брав участь. У грудні 2013-го ми блокували урядовий квартал у Києві. Приходив "Беркут" і ми тихенько звідти йшли. Інколи зі штовханиною. Потім на сцені розповідали про те, як славно захищалися. І що знову перемогли, хоч і залишили позиції. Семенченко казав, що блокувальникі готові стояти до кінця. Тоді треба було підривати залізницю і захищатися. А вони тихенько пішли. Бо ніхто не готовий стояти до кінця за цю блокаду. У неї мають бути вищі цілі, ніж блокування якихось шляхів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не можеш побороти протест - очолюй його" - що означає рішення РНБО щодо окупованих територій

Які саме високі цілі?
- Нам необхідна зміна всієї державної політики щодо війни. Нам треба нарешті назвати війну війною. І не приймати закони про окуповані території, а звільняти ці території. Нам треба піклуватися про людей, які залишилися в окупації. Є різні способи підтримки цих людей. Наприклад, через гуманітарні місії Червоного хреста. Вивозити їх звідти. Створювати гідні умови праці на вільній території, а не кидати напризволяще. Займатися економікою, а не красти. Будь-яка нормальна держава це робить під час війни. Евакуйовує населення і дає йому роботу. Дає житло. Розвиває армію. А у нас чиновники продовжують жити в такому режимі, ніби війни немає. Дерибанять бюджет. Тому сама по собі блокада нічого не дасть. Україна все одно може вести торгівлю через інші кордони. Одні олігархи щось втратять, але ж інші знайдуть. Почнуть возити вугілля з Африки і на цьому заробляти. Ну і полонених нам через блокаду ніхто не віддасть.

Чому на вашу думку закон про окуповані території не потрібен?
- Він на довгі-довгі роки підведе риску під окупацією. Закріпить плацдарм для подальшої агресії Росії. Ніхто не говорить про звільнення окупованих територій. Ось у чому проблема. Нам треба все робити для цього. Натомість нам пропонують якийсь закон, який врегулює торгівлю з окупантами.

Які стосунки з окупованими територіями мають бути до визволення?
- Це дуже слизька тема. Ми вже чуємо, що нам необхідна торгівля з окупантами, бо Україна втрачає якісь мільярди. Але цю проблему треба розглядати глобальніше. Держава втрачає значно більше від того, що на її території іде війна. Її треба закінчувати. Зробити це ми можемо лише перемогою. Треба закрити очі на втрату грошей на крові і продовжувати вести війну. Ми можемо звільнити свої території за кілька місяців. Навіщо нам на роки приймати закон. Я категорично проти будь-яких відносин з агресором. Зараз запорізький завод продає Росії двигуни для вертольотів. І в цей же час гинуть наші люди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Із військового бюджету розкрадають щонайменше чверть"

Як врегулювати ситуацію з блокувальниками?
- Я б нічого не робив. Нехай блокують. Шкода тільки, що якась частина суспільства не бачить реальних лідерів. І починає вважати лідерами Семенченка і Парасюка, які ведуть суспільство зовсім не тією дорогою. І заробляють собі політичний капітал. Так, будь-якої торгівлі з окупантом бути не може. Кордон має бути на замку. Треба "залізна завіса". Хто хоче повернутися до України, хай повертається. А хто ні - автоматично вважати колабораціоністом. Хай залишається в Москві і робить ремонти для кремлівських панів. Я проти прийняття законів про окуповані території. Треба негайно зміцнювати Збройні сили. Створювати другий ешелон справжнього народного спротиву. Усіляко громити вражі позиції і техніку. Готувати підґрунтя для швидкого повернення нашої землі.
Нема нічого неможливого. Росія - серйозний супротивник. Але і в них є рівень прийнятних втрат. Як людських, так і економічних. Для перемоги війна має бути тотальна і всенародна. Вона б такою і була, якби наше керівництво не злякалося після Іловайська. І ми б перемогли.

Зараз ви читаєте новину «Закон про окуповані території на довгі роки законсервує окупацію - Касьянов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути