Ексклюзиви
пʼятниця, 18 жовтня 2019 14:58

Уряд повідомив, хто з бойовиків ДНР і ЛНР не попадає під амністію

Уряд повідомив, хто з бойовиків ДНР і ЛНР не попадає під амністію
Україна ухвалила всі законодавчі акти, необхідні для здійснення амністії у контексті Мінських домовленостей

Учасників злочинів на Донбасі можуть амністувати лише після відновлення суверенітету України на окупованій території. Однак це не стосується винних у воєнних злочинах та осіб, причетних до збиття малайзійського Боїнга.

Про це заступник міністра закордонних справ Василь Боднар заявив під час години уряду у Верховній Раді 18 жовтня, передає Громадське.

"Є два терміни, про які ми говоримо сьогодні: недопущення переслідування та покарання учасників подій у Донецькій і Луганській областях 2014-го, як це записано у Мінських домовленостях. Та амністія", – сказав Бондар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Амністії для всіх учасників подій на Донбасі бути не може - "Слуга народу"

Він нагадав, що на виконання пункту 6-го Мінського протоколу від 5 вересня 2014-го Верховна Рада ухвалила відповідний закон про недопущення переслідування та покарання осіб. Але він так і не набув чинності, бо його не підписав тодішній президент.

Бондар додав, що у статті 5 зазначеного законопроєкту міститься вичерпний перелік статей Кримінального кодексу України, злочини за якими не підпадають під дію закону про недопущення переслідування

За його словами, сьогодні Україна вже ухвалила всі законодавчі акти, необхідні для здійснення амністії у контексті виконання Мінських домовленостей.

1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра" щодо виборів на окупованому Донбасі та пояснив, що вони відбудуться лише після виведення всіх військ і за Конституцією та законами України.

Під документом, за яким після виборів на Донбасі набуде чинності закон про статус окупованих нині територій, стоять підписи представників України та Росії у ТКГ – Леоніда Кучми та Бориса Гризлова, представників ДНР і ЛНР – Наталі Ніконорової та Владислава Дейнеги, а також представника голови ОБСЄ Мартіна Сайдіка.

Зараз ви читаєте новину «Уряд повідомив, хто з бойовиків ДНР і ЛНР не попадає під амністію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути