вівторок, 20 листопада 2018 18:31

"Снайпери працюють постійно, ми під наглядом" - війна на нулях Луганщини
8

На одній з позицій Луганщини попаснянського напрямку базується 14-та окрема механізована бригада.

Від позицій українських військових до бойовиків – всього кількасот метрів. Мирні мешканці покинули домівки на передовій, через постійні обстріли від бойовиків, йдеться у історії фонду "Повернись живим".

"Снайпери працюють постійно, та у нас, на щастя, мінімальні втрати. Так, ми під їхнім постійним наглядом, як і вони під нашим", – розповідає військовослужбовець Михайло.

На позиції ворожа куля поранила бійця Віталія. Пройшов лікування у госпіталі. Повернувся до побратимів.

"Неможливо передбачити, коли їхні снайпери активізуються. Це може статися у будь-який момент", – каже боєць.

Щомісяця у бойовиків відбувається ротація. Для військових це означає, що противник відправить у розвідку свою диверсійно-розвідувальну групу. Традиційно, "відпрацювати" їм не вдасться.

"Зараз навпроти нас стоять, як ми їх називаємо, "копачі". Я би не сказав, що це професіонали. Вони починають копати позиції, ми намагаємося не допустити цього. Тому що для нас це невигідно з тактичного погляду, ми не хочемо, щоб вони наближалися та укріплювалися", – говорить Михайло.

Від позицій українських військових до бойовиків – всього кількасот метрів.
Фото: savelife
На підвіконні розкладені уламки ворожих снарядів. Шматки заліза українські армійці збирають як докази – бойовики щодня ведуть по ним вогонь, зокрема, із забороненого озброєння
В одній із будівель облаштована військова кухня, ще в одній бійці живуть
На вулиці тихо, тільки завиває холодний осінній вітер
Тут – стандартні ліжка зі спальниками, біля яких по-військовому акуратно стоять берці, та вікна, затягнуті клейонкою

Бійці відзначають, що ця ділянка фронту – справжній полігон. Навколо них поля та немає жилих хат. Представники ОБСЄ сюди не доїжджають. Ворог обстрілює щодня. Остання зухвала та чітко спланована спроба прориву на цій ділянці була в середині серпня. Противник відкрив вогонь удень, бій тривав понад чотири години.

"Операція бойовиків була ретельно підготовлена. Все почалося з масованого артилерійського обстрілу, вогонь вівся не тільки зі стрілецької зброї і великокаліберних кулеметів, а й з 120-мілімітрових мінометів та 152-мілімітрових "Гаубиць", також гатили з танків. При цьому бойовики вели вогонь з шести напрямків. На позиції нашого батальйону тоді впало 168 снарядів різного калібру", – пригадує Михайло.

Після артобстрілу до позицій бійців висунулися ДРГ бойовиків. Підійшли на відстань 450 метрів, та військові дали гідну відсіч.

"Рота робила все, що могла своїми вогневими засобами. Зупинили їх на деякий час – ДРГ залягла. 40 хвилин вони не підіймались, але потім знову пішли у тому ж напрямку. Після цього почався артобстріл противника, щоб забезпечити відхід своїх диверсантів. Таким чином бойовики хотіли вивчити передній край, намацували, де можна пройти, прорвавши оборону, але їм того не вдалося. Було зрозуміло, що працювали "специ"", – говорить військовий.

Після того спроб прориву більше не було. Але артилерія ворога тут працює завжди. Зухвало та агресивно поводяться "казачки", коли заходять на ротацію. Пересування ворога українські бійці визначають точно – ті змінюються на позиціях щомісяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У зоні ООС бійці знищили безпілотник терористів

"Бачимо переміщення їхньої техніки та особового складу. Не можу сказати, що в них якесь особливе озброєння: БМП-1, МТ-ЛБ, ДШК, СПГ, АГС", – кажуть військові.

Бойовики розташували позиції у дачному селищі, де немає людей. Але за ними – населений пункт, тож, туди українські військові вогонь не ведуть.

Напередодні зими в українській армії тривають зміни. Військові частини активно переходять на нову систему харчування за спеціально розробленим каталогом продуктів.

Зараз ви читаєте новину «"Снайпери працюють постійно, ми під наглядом" - війна на нулях Луганщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути