Ексклюзиви
середа, 17 червня 2020 18:30

Шахтарі ЛНР у відчаї: "Україно, рятуй!"

Гірники на окупованій частині Луганщини обурені величезними заборгованостями із зарплати. Їх не виплачують на деяких шахтах з 2016 року.

Протести тривають із середини 2019-го. Навіть у разі звільнення немає гарантії, що шахтарі отримають свої кровні. Більше того, створено схему, за якої їх узагалі не виплатять через реструктуризацію, пише інформаційне агентство GuildHall.

"Масштабний грабіж видобувної промисловості донецьких республік почався 2018 року, коли з'явився південноосетинський "Внешторгсервис" (ВТС), який отримав контроль над видобувною і металургійною промисловістю", – йдеться в матеріалі. Через цей банк в ЛНР поверталися гроші за відвантажену в РФ продукцію. Він єдиний, який працює в республіці.

Автор: pixabay.com
  Масштабний грабіж видобувної промисловості донецьких республік почався в 2018 році
Масштабний грабіж видобувної промисловості донецьких республік почався в 2018 році

ВТС звільнили від усіх податків, крім податку на заробітну плату. Але невиплати шахтарям почалися відразу ж. До середини 2019-го у багатьох шахт закінчилися обігові кошти. Тоді й почалися перші акції протестів. Виплати поточних зарплат поновили, та й то частинами, але борги ВТС перед шахтами і підприємствами заморозили на два роки.

"Грошей у місцевої влади немає. Разові подачки в 10-15% від зарплати за якийсь місяць якогось року проблеми не вирішують. Іншого шляху, окрім як страйком, вирішити проблему неможливо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія вивезла з Донбасу вугілля на шалену суму

З початком епідемії коронавірусу, за рішенням так званого уряду, розпочали реорганізацію. Розкрадання вирішили покласти на зарплатний фонд гірників. Їхні розміри вражають: ВТС раніше визнав, що борг перед шахтарями становить близько 8 млрд рублів.

У ЛНР закрито 23 неприбуткових шахти, і з виплатами там катастрофа. Це призвело до самоорганізації шахтарів.

"Основна вимога - виплата зарплат не тільки за 2020-й, а й за попередні роки. Крім цього, звільнити заарештованих так званим МДБ товаришів і надати гарантії безпеки", - йдеться у статті.

Деякі вважають, що гроші від ВТС до кураторів у Кремлі просто не доходили. При цьому Мінекономрозвитку РФ через банки Південної Осетії розраховувалося з ЛНР у повному обсязі.

У доокупаційний період зарплату теж затримували, але врешті виплачували і її розмір в доларовому перерахунку був набагато вищий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі окупованого Донбасу виберуть Україну, але не через патріотизм — журналіст

"І ставлення до людей було кращим. Сьогодні наша сума оплати в рублях менша, ніж у гірників в Україні в гривнях. І тієї не виплачують", - скаржаться шахтарі з ЛНР.

"Виходить, у своїх республіках ми стали рабами".

"Хто нам допоможе і врятує? Владі ЛНР наплювати, Росії теж! Україна?.."- запитують обдурені шахтарі.

В ОРДЛО тотальне безробіття. Працюють тільки підприємства, які обслуговують військову техніку. Затримки по зарплатах - від 2 до 6 місяців. За шість років окупована росіянами частина Донбасу втратила близько 80% шахт і заводів, що успішно працювали.

Зараз ви читаєте новину «Шахтарі ЛНР у відчаї: "Україно, рятуй!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути