пʼятниця, 28 січня 2022 09:19

Постійні судоми й біль: омбудсмен б'є на сполох через стан українця в Росії

Постійні судоми й біль: омбудсмен б'є на сполох через стан українця в Росії
На світлині кримський татарин Джеміль Гафаров, якого незаконно утримує Російська Федерація і продовжує застосовувати тортури. Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Громадянин України 59-річний Джеміль Гафаров перебуває в незаконному ув'язненні в СІЗО-5 російського міста Ростов-на-Дону.

Стан його здоров'я погіршився, повідомила омбудсмен Людмила Денісова у Facebook.

Чоловік є фігурантом так званої справи "Хізб ут-Тахрір". Бранцю важко відвідувати судові засідання, які його виснажують. Через це він потребує більше часу на відновлення.

"У Джеміля Гафарова загострилася ниркова хвороба. Він страждає на постійні судоми в ногах, сильний біль у серці й різкі стрибки тиску. Проте керівництво СІЗО-5 ігнорує звернення політв'язня та не надає жодної медичної допомоги. На будь-які письмові звернення щодо планового огляду й забезпечення ліками не реагують", - наголосила Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримський татарин розповів, як його катували співробітники ФСБ

У листопаді торік захист домігся, щоб у Гафарова взяли аналізи. Результати до цього часу йому не повідомили попри численні звернення, додала омбудсмен.

"Звертаюся до Уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходів щодо відновлення прав громадянина України. Зокрема невідкладно провести повне медичне обстеження з подальшим призначенням відповідного лікування", - закликала Денісова.

Вона також просить міжнародну спільноту втрутитися в ситуацію і сприяти негайному звільненню Гафарова.

Окупанти на Донеччині незаконно тримають у слідчому ізоляторі українця 35-річного Станіслава Боранова. Йому повністю змінили паспортні дані, щоб ніхто не міг його ідентифікувати.

У рідних немає жодного зв'язку зі Станіславом. Вони не бачили його понад три роки. Їм відомо лише про жорстоке катування, якого зазнав Станіслав на території секретної в'язниці "Ізоляція" в Донецьку.

Зараз ви читаєте новину «Постійні судоми й біль: омбудсмен б'є на сполох через стан українця в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути