понеділок, 05 березня 2018 08:49

Переговорний майданчик по Донбасу варто змінити з Мінська на Відень - Тарута

Переговорний майданчик по Донбасу варто змінити з Мінська на Відень - Тарута
Сергій Тарута: представники Євросоюзу й ОБСЄ мають приєднатися до переговорів по Донбасу. Фото: Сергій Старостенко

Україна не може відмовитись від "нормандського формату" переговорів про вирішення конфлікту на Донбасі. Однак може його покращити.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів народний депутат України, засновник політичної партії "Основа" Сергій Тарута.

"Нормандський формат" переговорів по Донбасу варто лишити. Чотири країни (Україна, Франція, Німеччина, Росія, - ред.) на рівні перших осіб домовилися між собою щодо основних пунктів Мінських угод. Це затверджено в Раді безпеки Організації Об'єднаних Націй. Не буде іншого формату, бо Росія блокуватиме пропозиції в ООН правом вето. Але це не означає, що ми не можемо покращувати цей формат. Ми не повинні жити тим, про що домовилися чотири роки тому", - говорить політик.

Нардеп пропонує змінити переговорний майданчик з Мінська на Відень: "Австрія була б згодна. Можна залишити мінські контактні групи, а у Відні зробити більш вагому конструкцію. Домовитися, щоб Франція і Німеччина дали своїх представників. Бажано ще мати їх від Євросоюзу та ОБСЄ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити з Донбасом після деокупації

"Маємо переконати Росію, аби вона згодилася відновити нам контроль над кордоном. Саме це допоможе швидко зменшити напругу на Донбасі. Як тільки на окуповану територію не буде потрапляти зброя, російські військові - конфлікт швидко затухатиме", - стверджує Тарута.

Повне інтерв'ю з Сергієм Тарутою читайте в журналі "Країна" №8 (411) за 1 березня 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «Переговорний майданчик по Донбасу варто змінити з Мінська на Відень - Тарута». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути