Ексклюзиви
вівторок, 15 жовтня 2019 13:38

Муженко розповів про альтернативний варіант ситуації в Дебальцевому

Муженко розповів про альтернативний варіант ситуації в Дебальцевому
"Якщо би ми почали одразу відводити, а противник був по всьому периметру цього мішку, нам би просто перекрили вогнем й не дали б можливості взагалі вийти. Були б дуже серйозні втрати", - каже Віктор Муженко. Фото: UA|TV

Колишній начальник Генштабу України Віктор Муженко розповів про вивід українських військ із Дебальцевого.

Операція була спланована та поетапна, каже він в інтервью, пише 24 канал.

На Мінських перемовинах із Росією домовилися, що з 00:00 15 лютого російські бойовики припинять вогонь. Однак вогонь не припинили, а, навпаки, продовжили.

"Змінилися умови. Батальйон 40-й здається у полон – приблизно 100 людей і відкривається ділянка фронту. Через цю ділянку заходять групи спеціального призначення, незаконне озброєне формування, регулярна російська армія уже до самого міста Дебальцевого. Ми розуміємо, що нам нема потреби утримувати периметр по позиціях, якщо у нас у тилу у місті вже перебуває противник. І тоді прийняли рішення на вивід. Ми готували, бо розуміли, що така ситуація може бути. І він був зроблений поетапно. Визначили поетапно, як звужується це кільце навколо Дебальцевого, як групуються війська, за якими маршрутами вони виходять, хто забезпечує ці виходи", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Муженко розповів про причини Іловайської трагедії

Була необхідність витримати час для того, щоб забезпечити вихід.

"Нам необхідно було витримати час, щоб вони всі свої наявні сили і засоби кинули на штурм Дебальцевого з південної, східної сторін і вже з району Вуглегірська. Там, до речі, саме уже 16-17 числа вже особливих дій не було. Ми тримали за 2-3 кілометри на схід відповідний рубіж біля Вуглегірська, тобто із заходу особливих активних дій там не було", - каже він.

Із півдня та сходу росіяни вже ввели свої війська, застосували артилерію.

"Коли ми почали виходити, то тільки, можливо, приблизно перших два-три кілометри міг ще бути вогняний вплив. А уже після цього рубежу впливу не було. Тобто потрібно було витримати ту ситуацію. В іншому випадку, знаючи цей "мішок" Дебальцевський, якщо б ми почали одразу відводити, а противник був по всьому периметру цього "мішку", нам би просто перекрили відхід вогнем і не дали б можливості взагалі вийти. Були б дуже серйозні втрати", - додає Муженко.

Дебальцеве — місто стратегічного значення на Донбасі. Через нього проходять залізничний і автомобільні шляхи, що з'єднують Донецьк і Луганськ. Українські війська відбили населений пункт у липні 2014-го. Українські позиції глибоко врізалися в порядки російських терористів.

Бої загострилися після першого Мінського перемир'я з жовтня 2014-го. 8 лютого 2015-го диверсійні групи окупантів захопили село Логвинове. Перерізали головну магістраль сполучення військ із тилами. Українським підрозділам довелося воювати у напівоточенні. 18 лютого Збройні сили України відступили з дебальцівського плацдарму.

Українські сили втратили майже 250 бійців загиблими та близько тисячі пораненими. Росіяни у штурмі міста втратили біля 3 тис. бійців убитими та пораненими.

Зараз ви читаєте новину «Муженко розповів про альтернативний варіант ситуації в Дебальцевому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути