Ексклюзиви
субота, 20 серпня 2022 02:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Характеристики вражають – чим українській розвідці допоможе придбаний Притулою супутник
4

Супутник ICEYE, придбаний для України фондом волонтера, ведучого і шоумена Сергія Притули, надасть українським військовим суттєву перевагу у розвідці.

Його технології дозволять Збройним Силам безперебійно, постійно й оперативно отримувати детальні знімки потрібних ділянок. Попри хмарність, дощ, сніг, туман чи задимленість. Про основні характеристики й переваги супутника повідомляє фонд Сергія Притули.

"Володіння супутником компанії ICEYE дозволяє Україні отримувати ексклюзивні знімки безперервно, гарантовано та у режимі 24/7 за будь-яких погодних умов. Попри дощ, сніг, туман, задимленість і пил, вдень та вночі. Ці знімки допомагають краще планувати нашим військовим операції, а отже, ефективніше нищити ворога", - йдеться у повідомленні.

Таким вже український супутник ICEYE «бачить» Кримський міст
Фото: iceye.com
Таким вже український супутник ICEYE «бачить» Кримський міст
Один знімок може охоплювати до 225 квадратних кілометрів
Супутник ICEYE «підсвічує» поверхню землі власними радіохвилями

У фонді запевняють, що українська сторона отримала і сам супутник, і доступ до бази даних сузір'я супутників. Коли спливе оплачений термін доступу до бази даних, цей супутник залишиться у власності України аж до закінчення терміну його функціонування на орбіті.

Зараз супутник слід перереєструвати на Україну. Це юридична процедура, яка займе певний час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Русню знищують лазером" – мережі рясніють мемами про Притулу і супутник

"Власником супутника є Україна, і саме українська сторона визначає, що і коли він знімає, а також в якому форматі та спектрі ми отримуємо дані. Тобто ми повністю володіємо, розпоряджаємося і користуємося знімками цього супутника", - зазначають у фонді Притули.

Згідно з угодою, супутник застрахований. Якщо з ним щось станеться до завершення гарантованого строку експлуатації, компанія-продавець зобов'язується надати українській стороні ідентичний супутник.

Знімки із супутника буде отримувати Головне управління розвідки Міноборони. Там вже оформлюють необхідні для цього документи.

Придбаний супутник – радарний. На відміну від оптичних, які можуть працювати тільки вдень та при чистому небі, SAR (радар із синтезованою апертурою) діє як ліхтар.

"Він "підсвічує" поверхню землі власними радіохвилями. Тому для зйомки не важливі перешкоди, ніч, хмари, дощ, туман, задимленість. SAR супутник "пробиває" все своїми хвилями", - йдеться у повідомленні.

Над територією України супутник пролітає двічі на добу. Знімки української території буде отримувати лише українська сторона як власник супутника. Тому доступ є ексклюзивним. Коли супутник не летить над територією України, ГУР зможе отримувати дані завдяки доступу до сузір'я SAR супутників компанії ICEYE. Таким чином забезпечується безперервне отримання даних.

Роздільна здатність супутника від 0,5 метра до одного метра залежно від площі охоплення знімка.

Один знімок може охоплювати до 225 квадратних кілометрів. Тобто тил ворога можна бачити більш комплексно.

Знімки настільки чіткі, що на них можна розрізняти замасковані об'єкти, або відрізняти муляжі від реальної техніки, вирізняти окремі штучні об'єкти в навколишньому ландшафті, наприклад, техніку чи укриття, замасковані в лісі.

"Нині іноземні партнери дійсно забезпечують Україну супутниковими знімками, але із певною затримкою. Завдяки тому, що Україна викупила супутник, процес передачі даних від моменту знімка до моменту отримання його безпосередньо військовими підрозділами скорочується до кількох годин. За умов війни швидкість отримання інформації – це суттєва перевага", - зазначають у фонді.

Щоправда, для аналізу знімків, отриманих з SAR-супутників, потрібні фахівці, які мають досвід роботи саме з цим видом знімків. Їх не так багато у світі. Але в Україні вони є. Більше того, продовжують удосконалювати свою кваліфікацію.

Фонд Сергія Притули придбав супутник компанії ICEYE за 600 млн грн. Йдеться про кошти, які збирали на купівлю трьох турецьких ударних безпілотників Bayraktar TB2.

Українці за три дні назбирали 600 млн грн на турецькі безпілотники "Байрактар" для ЗСУ. Гроші перерахували благодійному фонду Сергія Притули. Збір хотіли проводити тиждень і отримати 500 млн грн, але українці впоралися за три дні й назбирали на 100 млн грн більше.

Зараз ви читаєте новину «Характеристики вражають – чим українській розвідці допоможе придбаний Притулою супутник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути